1 Απρ 2013

Εισακτέοι στο Μουσικό: πως το τμήμα μας διαφοροποιείται σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα της Φιλοσοφικής, πως ενώ θα μπορούσε να γίνει τμηματική συνέλευση δεν έγινε και πως ο Πρόεδρος δεν έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει αυτός για το ζήτημα αυτό;

Σε συνέχεια του άρθρου μας " Η απόφαση για μείωση εισακτέων μέσω "email" και όχι μέσω τμηματικής συνέλευσης καθηγητών είναι τυπική διαδικασία ή όχι; " συνεχίσαμε σήμερα την έρευνά μας για το τι συνέβη στα υπόλοιπα τμήματα της Φιλοσοφικής όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα των εισακτέων.

Θα παρουσιάσουμε λοιπόν πως το τμήμα μας διαφοροποιείται σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα της Φιλοσοφικής,  πως ενώ θα μπορούσε να γίνει τμηματική συνέλευση δεν έγινε και πως ο Πρόεδρος δεν έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει αυτός για το ζήτημα αυτό.

Θυμίζουμε, ότι στο Μουσικό την απόφαση την πήρε ο Πρόεδρος (ενώ φημολογείται ότι έγινε μια άτυπη συνεννόηση με υπόλοιπους καθηγητές μέσω email). Η απόφαση μάλιστα είναι να μειωθούν οι υποψήφιοι από τους 90 στους 50. 
Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι φέτος, η συζήτηση για τη συρρίκνωση ενός τμήματος διαπλέκεται ευθέως με το σχέδιο Αθηνά, διότι παράμετρος του σχεδίου Αθηνά είναι πέρα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, η ραγδαία μείωση των εισακτέων για την επόμενη χρονιά. Στο προσχέδιο λοιπόν του σχεδίου Αθηνά, το υπουργείο προτείνει για κάθε τμήμα έναν αριθμό για τους εισακτέους. Πολύ μικρότερο απ' όσο προτείνουν και παίρνουν εν τέλη κάθε χρόνο τα τμήματα. Ενδεικτικά, για το τμήμα Φιλολογίας που δέχεται 300 φοιτητές κάθε χρόνο, το υπουργείο προτείνει να πέσει στους 100.

Για το τμήμα μας, το υπουργείο (αυτό το "κακό" υπουργείο που κλείνει σχολές και επιτίθεται στις ανθρωπιστικές επιστήμες!!) πρότεινε μείωση από τις 90 στους 75. Ο Πρόεδρος μας όμως ζήτησε εκ νέου μείωση στους 50!!!

ΠΩΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
Περάσαμε, λοιπόν, από όλες τις γραμματείες της Φιλοσοφικής και συγκεντρώσαμε τα παρακάτω στοιχεία:




Τρόπος απόφασης
Σύγκριση σε σχέση με τι πρότεινε το τμήμα πέρισυ
Σύγκριση πρότασης τμήματος σε σχέση με την πρόταση του σχεδίου Αθηνά
Φιλολογία
Συνέλευση
Αύξηση
Περισσότεροι
Ιστορικό-Αρχαιολογικό
Συνέλευση
Το ίδιο
Περισσότεροι
ΦΠΨ
Συνέλευση
Το ίδιο
Περισσότεροι
Πρόγραμμα Ψυχολογίας
Συνέλευση
Το ίδιο
Περισσότεροι
Αγγλική Φιλολογία
ΔΣ (Πρόεδρος και Πρόεδροι Τομέων)
Το ίδιο
Περισσότεροι
Γαλλική
Συνέλευση
Το ίδιο
Περισσότεροι
Ισπανική
Συνέλευση
Το ίδιο
Περισσότεροι
Γερμανική
Συνέλευση
Το ίδιο
Περισσότεροι
Ιταλική
Συνέλευση
Το ίδιο
Περισσότεροι
Θεατρικών Σπουδών
Συνέλευση
Το ίδιο
Περισσότεροι
Μουσικών Σπουδών
Πρόεδος με email
Μείωση
Λιγότεροι
 
Παρατηρούμε λοιπόν ότι το Μουσικό είναι το μόνο τμήμα που διαφοροποιείται!!
  • Είναι το μοναδικό το οποίο δεν έκανε τμηματική συνέλευση για να αποφασίσει! (Εξαίρεση αποτελεί το Αγγλικό το οποίο πήρε όμως συλλογική απόφαση, αλλά έτσι και αλλιώς επικυρώνοντας τυπικά τον ίδιο αριθμό εισακτέων που ζητάει κάθε χρόνο)!
  •  Είναι το μοναδικό τμήμα που ζήτηση μείωση εισακτέων!! Όλα τα υπόλοιπα ζήτησαν είτε αύξηση είτε πρότειναν τον ίδιο με πέρισυ αριθμό!
  •  Είναι το μοναδικό τμήμα που προτείνει λιγότερο απ' όσο του προτείνει το σχέδιο Αθηνά!!
Ήταν ενδεικτικό πάντως το ύφος από τις γραμματείες που επισκεφτήκαμε όταν τους είπαμε το λόγο της επίσκεψής μας! Ένα ύφος γεμάτο απορία για αυτό που θεωρούν παράλογο.. Να μην έγινε δηλαδή τμηματική συνέλευση και να ζητάμε μείωση στο μισό τη χρονιά του σχεδίου Αθηνά!

ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Ο Πρόεδρος σε προσωπική επικοινωνία είπε ότι ο λόγος για τον οποίο δεν έγινε συνέλευση ήταν ότι πίεζε ο χρόνος και ότι λόγο καταλήψεων δεν μπόρεσε να γίνει συνέλευση. Παρακάτω παρουσιάζουμε το έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Παιδείας προς τις γραμματείες. Η ημερομηνία αποστολής είναι 6 Μαρτίου ενώ η προθεσμία είναι στις 12 Μαρτίου. Η σχολή τελούσε υπό κατάληψη ΜΟΝΟ στις 7 και 8 Μαρτίου. Επομένως, Δευτέρα 11 Μαρτίου ή Τρίτη 12 Μαρτίου μπορούσε κάλιστα να γίνει τμηματική συνέλευση.
Αλλά την ουσιαστική απάντηση στην προθεσμία του υπουργείου, την έδωσε το Θεατρικό, το οποίο δήλωσε ότι χωρίς απόφαση συνέλευσης δεν μπορεί να προτείνει και ας περιμένει το υπουργείο. Και αποφάσισε να διεξαχθεί η τμαματική τους συνέλευση μεθαύριο. 

ΠΩΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΥΤΗΣ
Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο του εγγράφου που παρουσιάζουμε είναι η φράση "...κοινοποιήστε στην υπηρεσία μας, την πρόταση του Τμήματός σας...". Ο Πρόεδρος έχει αρμοδιότητα μόνο να προτείνει και να εισηγείται και όχι να αποφασίζει εξ ονόματος του τμήματος! Η απόφαση του Τμήματος προέρχεται υποχρεωτικά από διαδικασία Τμηματικής Συνέλευσης!