4 Απρ 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΈΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, 03/04/13


Ακολουθεί η απόφαση της χθεσινής συνέλευσής μας, όπως προέκυψε μετά από συνδιαμόρφωση από όλο το σώμα της διαδικασίας των δύο προτάσεων που είχαν κατατεθεί. Υπενθυμίζουμε: τη δικιά μας πρόταση μπορείτε να τη βρείτε εδώ.




ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΈΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, 03/04/13
Μπορεί οι συγχωνεύσεις του σχεδίου Αθηνά να μη εφαρμοστούν στη Φιλοσοφική, αλλά τα προβλήματά μας δε σταματάνε εδώ. Έχουν γονατίσει εμάς και τις οικογένειές μας με τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών – συντάξεων, τα χαράτσια και τους φόρους, τα δάνεια, τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, τις περικοπές στην υγεία και τα φάρμακα. Αυτή η ίδια πολιτική είναι που οδηγεί στο κόψιμο συγγραμμάτων, στο σχέδιο Αθηνά και τη μείωση εισακτέων, στους νόμους για απασχόληση των νέων με 300 ευρώ, στις εστίες με νοίκι, που μετρέπει τα ΑΕΙ-ΤΕΙ σε επιχειρήσεις οι οποίες θα πουλάνε γνώσεις σε φοιτητές «πελάτες» που θα κάνουν έρευνα για τα μονοπώλια.
Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε ούτε ευρώ για τη σίτιση τη στέγαση, για συγγράμματα.
Δε μας αξίζει τέτοιο Πανεπιστήμιο.
Για τη στέγαση δίνεται ένα ψευτοεπίδομα γύρω στα 1000 ευρώ, αφού μαζέψεις ένα σωρό δικαιολογητικά, που δεν φτάνει ούτε για ζήτω. Ποιος φοιτητής πληρώνει νοίκι λιγότερο από 100 ευρώ το μήνα; Την ίδια στιγμή το ΕΚΠΑ έχει 59 αναξιοποίητα κτίρια πχ ξενοδοχείο La Mirage, κτίριο απέναντι από το Ρεξ, που θα μπορούσα να γίνουν εστίες. Πάμε κόντρα σε λογικές ότι οι εστίες πρέπει να γίνουν με ΣΔΙΤ. Οι εστίες πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες, νοίκια.
Το ζήτημα της μείωσης των εισακτέων που αποφασίστηκε από τους καθηγητές στο τμήμα μας δεν είναι ξεκομμένο από τα παραπάνω. Συνδέεται και με τη χρηματοδότηση (λιγότεροι φοιτητές, μικρότερη χρηματοδότηση) αλλά και με τον ίδιο το χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Διαμορφώνεται ένα πανεπιστήμιοα για λίγους και εκλεκτούς που θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στο κόστος σπουδών, στα φροντιστήρια και στα ωδεία. Οι υπόλοιποι θα μένουμε μισομορφωμένοι που θα δουλεύουμε για κανένα πεντάμηνο με 350 ευρώ και μετά ξανά στην ανεργία.
Το φοιτητικό κίνημα χρειάζεται ενότητα στη βάση των προβλημάτων με τους εργαζόμενους γονείς μας, με τους εργαζόμενους του κλάδου – αυριανούς συναδέλφους μας, με τους ανέργους. Ή μήπως δεν αφορά τον εργαζόμενο πατέρα μας το αν θα πληρώνουμε το σύγγραμμα και τις εστίες;
Τώρα πρέπει να μπούμε πιο αποφασιστικά στον αγώνα! Για τη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή που μας αξίζει! Δεν πρόκεται να πετύχουμε τίποτα όσο συμβιβαζόμαστε με το «μικρότερο κακό» όσο ο καθένας κοιτάει να βρει λύση στα προβλήματα μόνος του, όσο σκυ΄βουμε το κεφάλι. Χρειάζεται οργάνωση σε κάθε έτος και τμήμα. Ο σύλλογος να είναι όργανο πάλης, υπόθεση του κάθε φοιτητή!

Ως φοιτητές του τμήματος Μουσικών Σπουδών επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε ότι δε θα απειληθεί η ύπαρξη του τμήματος από την επόμενη φάση του σχεδίου Αθηνά. Γι αυτό το λόγο επιθυμούμε ένα τμήμα μαζικό, ζωντανό, το οποίο θα έχει να επιδείξει πλούσιο πολιτιστικό έργο.

Όσον αφορά το ζήτημα της μείωσης των εισακτέων, θεωρούμε ότι η συρρίκνωση σχεδόν στο μίσο του τμήματός μας δεν είναι προς το συμφέρον του τμήματος, για τους παρακάτω λόγους:
Ø  Δε συνιστά βελτίωση του επιπέδου του τμήματος η αύξηση της βάσης. Το επίπεδο κρίνεται πρωτίστως από τη δουλειά η οποία γίνεται στο τμήμα και από το επίπεδο των αποφοίτων του. Άλλωστε, η ίδια η πραγματικότητα δείχνει ότι η χαμηλή βάση για το 2012 δεν οφείλεται στον αριθμό των εισακτέων, αλλά στην αδυναμία των υποψηφίων να πιάσουν τη βάση στα ειδικά μαθήματα.
Ø  Οποιαδήποτε συζήτηση αναφορικά με το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών στο τμήμα μας αρχίζει και τελειώνει με το επίπεδο των εισακτέων (δηλαδή ανθρώπων οι οποίοι δεν είναι ακόμα καν κομμάτια του τμήματος) και τη βάση εισαγωγής είναι υπεκφυγή και στρουθοκαμηλισμός. Οφείλουμε να συζητήσουμε για το πρόγραμμα σπουδών, τα συγγράμματα, το περιεχόμενο των μαθημάτων, τον τρόπο διδασκαλίας, την υλικοτεχνική υποδομή του τμήματος, την εύρεση πόρων για την προβολή της δουλειάς του τμήματος σε συνέδρια και εκδηλώσεις, την πολιτισμική και κοινωνική εξωστρέφεια του τμήματος κ.α.
Ø  Με το υπάρχον πρόγραμμα σπουδών, υπάρχει ο κίνδυνος να ερημώσουν οι λιγότερο δημοφιλείς κατευθύνσεις, οι οποίες θα δηλώνονται από μονοψήφιο αριθμό φοιτητών ανά έτος. Επίσης, η αναλογία ενός καθηγητή ανά δύο φοιτητές κάθε έτος, δημιουργεί τον κίνδυνο το υπουργείο Παιδείας, με τη δαμόκλειο σπάθη της Τρόικα, να προχωρήσει προοπτικά σε μείωση των μελών ΔΕΠ του τμήματός μας. Έτσι, όχι μόνο θα απολυθούν καθηγητές μας αλλά θα μείνουν ορφανά από διδάσκοντες ολόκληρα γνωστικά αντικείμενα.
Ø  Το σχέδιο Αθηνά όπως κοινοποιήθηκε φέτος απειλεί ως επί το πλείστον τμήματα τα οποία είναι ολιγομελή τόσο σε αριθμό φοιτητών όσο και σε αριθμό μελών ΔΕΠ. Το επιχείρημα το οποίο λέει ότι απειλούνται τα τμήματα με χαμηλή βάση, ακυρώνεται με πολλά παραδείγματα, όπως αυτό του προγράμματος Ψυχολογίας και της Αγγλικής Φιλολογίας. Όπως και να χει, οι λίγοι εισακτέοι δεν εξασφαλίζουν υψηλή βάση έτσι και αλλιώς για το τμήμα μας, ενώ μόλις πέρυσι, με 90 εισακτέους η βάση άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων.

Διεκδικούμε:
·         Ούτε ευρώ για σίτιση – στέγαση – αναλώσιμα
·         Να δοθεί λύση στο ζήτημα της στέγασης! Να αξιοποιηθεί η περιουσία του ΕΚΠΑ
·         Να μην εφαρμοστεί το σχέδιο Αθηνά, να παρθεί πίσω η μείωση των αποφοίτων

Προτείνουμε και προχωράμε σε:
1)      Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του τμήματος την Πέμπτη 4/4 στις 11.30 στο γραφείο του απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόφαση για μείωση των εισακτέων. Να καλέσει εκ νέου συνέλευση στην οποία να συμμετέχουν και φοιτητές η οποία θα συζητήσει το θέμα αυτό.
2)      Συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της φιλοσοφικής την Πέμπτη 4/4
3)      Συλλογή υπογραφών για τη δημιουργία εστιών και κινητοποίηση την Παρασκευή 5/4 στην Κοσμητεία
4)      Να μεριμνήσει το τμήμα ώστε να εισαχθούν στην εγκύκλιο δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα ειδικά μουσικά μαθήματα, τα οποία θα διδάσκονται από απόφοιτους πανεπιστημιακών τμημάτων. Επίσης, να αναλάβει το τμήμα να οργανώσει υπό την αιγίδα του σεμινάρια επιμόρφωσης των διορθωτών. Τέλος, να επαναξιολογήσει το επίπεδο των θεμάτων και το ενδεχόμενο τα δύο μαθήματα να συγχωνευτούν σε ένα.
5)      Σε περίπτωση που κρίνεται το επίπεδο των εισαχθέντων ανεπαρκές, αντί να «διώχνονται» από το τμήμα παίρνοντας λιγότερους εισακτέους, να οργανώνονται άτυπα φροντιστηριακά μαθήματα στο Ά έτος.
6)      Να ανοιχτούμε στην κοινωνία ως τμήμα. Ο «μουσικός Μάης» να διευρυνθεί και σε άλλους μήνες, τουλάχιστον και έναν χειμερινό. Οι συναυλίες να γίνονται σε ποικίλους, ανοιχτούς χώρους, όπως το αίθριο της Φιλοσοφικής, το Σύνταγμα, το Μοναστηράκι, καθώς και όπου υπάρχει κόσμος ο οποίος βιώνει έντονα τις επιπτώσεις της κρίσης (ΟΑΕΔ, απεργοί, απολυμένοι, λαϊκές συνοικίες κ.α.)
7)      Να λειτουργήσουν και άλλα μουσικά σχήματα εκτός από τη Χορωδία. Να διαμορφωθούν οι δομές εκ μέρους του τμήματος ώστε να μπορούν να παρουσιάζονται προσωπικές ή συλλογικές μουσικές δραστηριότητες, όπως θεματικές συναυλίες σε τακτά διαστήματα, δημιουργία ιστοσελίδας, λειτουργία του Studio.
8)      Να βγει επίσημη ανακοίνωση από το τμήμα μας, η οποία να καταδικάζει το σχέδιο Αθηνά τόσο στη Φιλοσοφική όσο και στο σύνολό του, με έμφαση στην επίθεση στις ανθρωπιστικές επιστήμες και τη συρρίκνωση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Να αναρτηθεί η ανακοίνωση αυτή στην επίσημη ιστοσελίδα του τμήματος.