7 Νοε 2012

Βιέννη: Συναυλία για τα θύματα του ναζισμού στο Κομμένο

Η μνήμη των 317 τραγικών θυμάτων του ναζιστικού ολοκαυτώματος στο μαρτυρικό ελληνικό χωριό Κομμένο, στις 16 Αυγούστου του 1943, τιμήθηκε με συναυλία-αφιέρωμα, στη γνωστότερη Λέσχη Τζαζ στη Βιέννη, με τίτλο «Τραγούδια για το Κομμένο», που διοργάνωσε ο γνωστός Γερμανός μουσικός, Γκιούντερ Μπάμπι Ζόμερ, με ερμηνεύτρια τη διεθνώς καταξιωμένη, Σαβίνα Γιαννάτου.

Τη Σαβίνα Γιαννάτου, στη συναυλία που περιείχε ένα βαθύ αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό και αντιναζιστικό μήνυμα, συνόδευαν οι μουσικοί Ευγένιος Βούλγαρης και Σπήλιος Καστάνης στα έγχορδα και ο Φλώρος Φλωρίδης στο κλαρίνο, μαζί με τον Γκιούντερ Μπάμπι Ζόμερ στα κρουστά.


Ο γνωστός Γερμανός μουσικός, ειρηνιστής και ανθρωπιστής, Γκιούντερ Μπάμπι Ζόμερ, γεννημένος στη Δρέσδη το 1943, τη χρονιά του ολοκαυτώματος του Κομμένου, είχε παρουσιάσει το 2008 συναυλία κρουστών σε αυτό το χωριό της Ηπείρου, όπου πληροφορήθηκε από τον πρόεδρο της κοινότητας, Χρήστο Κοσμά, για τα εγκλήματα της γερμανικής ναζιστικής Βέρμαχτ κατά του άμαχου πληθυσμού και τη σφαγή των 317 κατοίκων του, στις 16 Αυγούστου του 1943.

Συγκλονισμένος από τις θηριωδίες των στρατιωτών της Βέρμαχτ, εμπνεύστηκε μουσικά και απέδωσε το βράδυ της παράστασης ένα κομμάτι για τα παιδιά του Κομμένου, που άφησε άναυδο το κοινό το οποίο είχε κατακλύσει την πλατεία.

Δημιουργήθηκε από τότε στενή φιλία ανάμεσα στον πρόεδρο, τους κατοίκους του Κομμένου και το Γερμανό μουσικό, ο οποίος έλαβε την απόφαση να παρουσιάσει ένα μουσικό εγχείρημα που φέρει το όνομα του μαρτυρικού χωριού και είναι αφιερωμένο στα τραγικά θύματά του. Ως πρεσβευτή μιας άλλης Γερμανίας, το Κομμένο τον ανακήρυξε πέρσι επίτιμο δημότη του.

Όπως διακηρύττει ο Γκιούντερ Μπάμπι Ζόμερ, το Κομμένο θα φέγγει πάντα ως άσβεστη φλόγα που θα καταγγέλλει τη ναζιστική βία και θα σαλπίζει το μήνυμα της ειρήνης, της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης των λαών.