15 Νοε 2012

Προγραμματισμός δράσης "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ" (11-10-2012)

Έστω ετεροχρονισμένα, καθότι τώρα υπέπεσε στην αντίληψή μας αυτό το κείμενο, δημοσιεύουμε τον προγραμματισμό του "Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου" και την άποψή του αναφορικά με όσα συμβαίνουν στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Αν και ο σύλλογος δραστηριοποιείται σε πολιτικό χώρο διαφορετικό από εμάς (ΠΑΜΕ), θεωρούμε ότι η ανακοίνωση περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις, σχόλια και προτάσεις, τις οποίες κρίνουμε απαραίτητο να τις δημοσιοποιήσουμε.

«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ»
Σαπφούς 10-Αθήνα, τηλ:2103213694, e-mail pmu@pmu.gr
ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
16/10/2012
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνάδελφοι,
Στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου ψηφίστηκε το Πλαίσιο πάλης και ο προγραμματισμός δράσης που εισηγήθηκε το Δ.Σ. του Σωματείου. Επίσης προχωρήσαμε στη συγκρότηση επιτροπής ανέργων, με στόχο την εξειδίκευση της δουλειάς του Σωματείου για τους άνεργους που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του Κλάδου.

Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στις παρακάτω κινητοποιήσεις:
1. Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στις 11.00, Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 27) ενάντια στην κατάργηση του εποχικού επιδόματος, μέτρα προστασίας για τους ανέργους, μαζί με πρωτοβάθμια Σωματεία από τους κλάδους του επισιτισμού, οικοδόμοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι. Προσυγκέντρωση στις 10.30. (*)
2. Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, συμμετέχουμε στην 24-ωρη πανεργατική απεργία, κατεβάζουμε τα όργανα, δεν δουλεύουμε, δεν κάνουμε πρόβες ή μαθήματα. Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10.00 στην πλατεία Κάνιγγος. Προσυγκέντρωση στις 9.30. (*)
3. Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, μεγάλη κινητοποίηση του κλάδου (νυχτερινά κέντρα, μουσικά σύνολα, καθηγητές μουσικής, κ.ά.) προς την Βουλή, προκειμένου να καταθέσουμε στη κυβέρνηση και στα Κόμματα το Πλαίσιο πάλης που ψηφίστηκε στη Συνέλευση. (Λεπτομέρειες για την ακριβή ώρα της Συγκέντρωσης στις επόμενες ημέρες).
Συνάδελφοι, δεν έχουμε καιρό για χάσιμο.
Να συζητηθεί άμεσα σε κάθε χώρο το Πλαίσιο πάλης και ο προγραμματισμός του Συλλόγου.
Καλούμε τους εργαζόμενους στα Μουσικά Σύνολα μέσα από Γενικές Συνελεύσεις να αποφασίσουν την συμμετοχή τους στις δράσεις του Συλλόγου.
Καλούμε τους μουσικούς των νυχτερινών κέντρων και τους καθηγητές μουσικής να προχωρήσουν σε συσκέψεις.
Η επίθεση που δεχόμαστε ως κλάδος και ως τμήμα της εργατικής τάξης είναι συντριπτική, στόχο έχει να επιβάλλει τη σύγχρονη δουλεία, να εργαζόμαστε με αντίτιμο ένα πιάτο φαγητό.
Πρέπει τώρα να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας και να σηκώσουμε την κοινή μας υπόθεση, τον αγώνα για τα δικαιώματά μας.

(*) Οι προσυγκεντρώσεις για Τετάρτη και Πέμπτη θα γίνουν στα γραφεία του Συλλόγου, Σαπφούς 10, πλατεία Κουμουνδούρου.


Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Βασίλης Παρασκευόπουλος Κώστας Σταυρόπουλος

(επισυνάπτεται το πλαίσιο πάλης)



1. ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ

Δικαίωμα σε σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, όπως και για τους μουσικούς. Δημιουργία όρων σταθερού μισθού και μόνιμης εργασίας στο πλαίσιο της εναλλασόμενης συμμετοχής μας σε διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα ή φορείς (Ορχήστρες, Μ.Μ.Ε., δισκογραφία).
Μονιμοποίηση όλων των μερικά απασχολούμενων. Μέχρι να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις με μόνιμο προσωπικό, έγκριση των αναγκαίων συμβάσεων (Ε.Ρ.Τ., Δήμοι, Μουσικά Σύνολα, Ωδεία). Είμαστε ενάντια στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στα εργολαβικά γραφεία, στις εταιρίες ‘κοινωνικού σκοπού’ και τις ΜΚΟ.
Υπεράσπιση των Σ.Σ.Ε. Επιστροφή στις αποδοχές του 2009. Ειδικές Συμβάσεις για εκτάκτους και ελαστικά απασχολούμενους. Κύρηξη ως υποχρεωτικής της Σ.Σ.Ε. για τα νυχτερινά κέντρα.
Μέτρα προστασίας για τους ανέργους. Καμία μείωση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας. Επιδότηση ανεργίας για όλους τους ανέργους μέχρι να βρουν δουλειά στο ύψος του 80% του μισθού.
Να μην καταργηθεί το εποχικό βοήθημα των μουσικών. Να επανενταχθούν οι μουσικοί και τραγουδιστές των νυχτερινών κέντρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Ενιαίο καθολικό και αποκλειστικά δημόσια σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Βιβλιάριο υγείας για όλους.
Κατάργηση όλων των φορολογικών επιβαρύνσεων των μνημονίων που αφορούν εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα. Απαλλαγή από τους φόρους για τη λαϊκή οικογένεια με εισόδημα 40.000,00 € το χρόνο και 5.000,00 € για κάθε παιδί. Φορολογία των κερδών του κεφαλαίου με συντελεστή 45 %.
Κατάργηση του Φ.Π.Α. για τους καλλιτέχνες και του τέλους επιτηδεύματος.
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία.

2. ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Οι εποπτευόμενοι από το ΥΠ.ΠΟ. φορείς να είναι αποκλειστικά δημόσιοι. Να σταματήσει η ιδιωτικοοικονομική - επιχειρηματική λειτουργία τους. Ο Πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα.
Καμία συγχώνευση Πολιτιστικών υποδομών σε Δήμους – Ε.Ρ.Τ. – κρατικά και επιχορηγούμενα Μουσικά Σύνολα.
Καμία χρηματοδότηση σε επιχειρηματικά συμφέροντα που διεισδύουν στο χώρο (ΜΚΟ, ‘φιλανθρωπικές οργανώσεις’, εργολαβικά γραφεία). Καμία φοροαπαλλαγή στην πολιτιστική χορηγία. Να ακυρωθεί η συμφωνία με το «Ίδρυμα Νιάρχος» για τη Λυρική Σκηνή.
Δημιουργία κρατικών συναυλιακών σκηνών σε κάθε δήμο της χώρας.

3. ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ. Αλλαγή του προσανατολισμού της, ώστε αντί να ενισχύει τα μέγαρα των πολυεθνικών ομίλων να κατευθύνεται στους δημιουργούς και τα σχήματα που παράγουν αληθινή και χρήσιμη κοινωνικά τέχνη.
Άμεση επιχορήγηση σε «Ορχήστρα Χρωμάτων», Κ.Ο.Ε.Μ., Κ.Ω.Θ., στο ύψος των λειτουργικών τους αναγκών. Έκτακτη χρηματοδότηση στο Ωδείο Αθηνών για να ξεπεράσει το οικονομικό του αδιέξοδο.



4. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Συστηματική καλλιέργεια της αισθητικής αγωγής μέσα από το συνολικό περιεχόμενο και τη λειτουργία της δωδεκάχρονης γενικής εκπαίδευσης με τη συμβολή και των μαθημάτων καλλιτεχνικής παιδείας (μουσική, εικαστικά κλπ.).
Δημιουργία δημόσιων κέντρων μουσικής παιδείας, σε επίπεδο Δήμων, τα οποία θα καλύπτουν ένα σύνολο σχολείων και θα παρέχουν δωρεάν τις απογευματινές ώρες μουσική εκπαίδευση σε κάθε μαθητή που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εκμάθηση μουσικών οργάνων, στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Ίδρυση ανώτατων σχολών μουσικής εκπαίδευσης, Δημόσιων και δωρεάν στο πλαίσιο μιας ενιαίας ανώτατης εκπαίδευσης για την επιστημονική μόρφωση των μουσικών εκτελεστών, μουσικών εκπαιδευτών και δημιουργών. Οι προτάσεις διαφόρων κυβερνήσεων για Ακαδημίες Τεχνών που έρχονται κατά καιρούς είναι κατώτερες των απαιτήσεων του κλάδου και των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Υπηρετούν τις ανάγκες της πολιτιστικής βιομηχανίας και συμβάλλουν ώστε να παραμείνει υποβαθμισμένη, αδιαβάθμιτη η καλλιτεχνική εκπαίδευση και ιδεολογικά χειραγωγημένη η Τέχνη.

Να αντιστοιχηθεί η αμοιβή των μουσικών που εργάζονται σε Δήμους και κρατικά Σύνολα με τις σπουδές τους. Δεν μπορεί ένας πτυχιούχος μουσικός να αμοίβεται σαν απόφοιτος Λυκείου.

Οι παραπάνω στόχοι εντάσσονται στο γενικότερο αγώνα μας για συγκρότηση Ενιαίου Δημόσιου (κοινωνικοποιημένου) Φορέα Τέχνης και Πολιτισμού, που με τους διάφορους οργανισμούς και τμήματά του (μουσικής, θεάτρου, κινηματογράφου, εικαστικών κλπ.) και την καθοριστική συμμετοχή των καλλιτεχνών θα οργανώσει σταδιακά όλη την παραγωγή και διανομή - προβολή του καλλιτεχνικού έργου και θα παρέχει στους συντελεστές του τα απαραίτητα μέσα, όπως κοινωνικό μισθό και τις αναγκαίες υποδομές, για να υπηρετήσουν ελεύθερα και συνειδητά την τέχνη τους και την αληθινή κοινωνική της αποστολή.