19 Οκτ 2012

Τούρκος πιανίστας κατηγορείται για προσβολή του Ισλάμ μέσω Twitter

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΦΑΖΙΛ ΣΑΙ: http://supportfazilsay.com/

Ο διάσημος τούρκος πιανίστας και συνθέτης Φαζίλ Σάι κλήθηκε ενώπιον δικαστηρίου και κινδυνεύει με φυλάκιση με την κατηγορία ότι προσέβαλε το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους εξαιτίας κάποιων σχολίων του στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Σάι, που μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, ειρωνεύτηκε μεταξύ άλλων στο Twitter το κάλεσμα ενός μουεζίνη σε προσευχή, που διήρκεσε μόλις 22 δευτερόλεπτα.

Κατά την ακροαματική διαδικασία την Πέμπτη, ο μουσικός, ο οποίος ήταν εμφανώς κακοδιάθετος, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Αν ο Σάι κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 18 μηνών. Ο πιανίστας δήλωσε ότι εάν στερηθεί την ελευθερία του για τέτοιο χρονικό διάστημα θα σημάνει το τέλος της καριέρας του.

Μετά τη δημόσια κατακραυγή ο Σάι έκλεισε το λογαριασμό του στο Twitter, και κάνει σχέδια να αφήσει την Τουρκία για την Ιαπωνία, καθώς σύμφωνα με το συνήγορό του έχει δεχθεί και απειλές ότι θα τον σκοτώσουν.

Σημειώνεται ότι ο 42χρονος είναι σφοδρός επικριτής της ισλαμικής κυβέρνησης Ερντογάν, και για το λόγο αυτό, πολλοί παραλληλίζουν την περίπτωσή του με αυτή των Pussy Riot, του πανκ συγκροτήματος στο οποίο επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης για προσβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και πρόκληση μίσους επειδή τραγούδησαν κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν σε καθεδρικό ναό.


Σχόλιο: Το επόμενο στάδιο από τα γεγονότα του Χυτηρίου είναι να αμφησβητηθεί και στη χώρα μας η κοσμική υπόσταση του κράτους. Γι αυτό, δεν πρέπει να μας μοιάζουν μακρινά και "τριτοκοσμικά" γεγονότα σαν το παραπάνω. Σε ζητήματα όπως ελευθερία, ηθική, αισθητική, σεβασμός στο συνάνθρωπο,  ελευθερία έκφρασης, αλληλεγγύη, δημοκρατία, εμείς, ως νεολαία και ως άνθρωποι που ασχολούμαστε με την τέχνη, οφείλουμε να είμαστε θεματοφύλακες.