5 Οκτ 2012

Την κρατική «σιωπή» απέναντι στην αδιέξοδη μέχρι σήμερα λειτουργία των Δημοτικών Ωδείων και των Καλλιτεχνικών Τμημάτων κατήγγειλαν Διοίκηση και καθηγητές της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας

Τα μαθήματα στο Δημοτικό Ωδείο Βέροιας και στα καλλιτεχνικά Τμήματα της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας αλλά και όλων των Σχολών της χώρας θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει «με τη βούλα» εδώ και μέρες, και βέβαια να έχουν γίνει και οι προσλήψεις καθηγητών, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα «σήμα» από το Κράτος.

Η έγκριση της πολυαναμενόμενης προκήρυξης από το Υπουργείο για την κάλυψη θέσεων καλλιτεχνικού διδακτικού προσωπικού, δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα και απομένουν μόλις λίγες ημέρες, μέχρι το τέλος του μήνα για να… τελειώσουν όλα: Διότι, «εάν δεν αποφασίσουν εγκαίρως τα αρμόδια Υπουργεία, κινδυνεύει να διαλυθεί ότι χτίστηκε επί χρόνια», όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της ΚΕΠΑ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με θέμα το αδιέξοδο των Σχολών και του Ωδείου από την παρούσα κατάσταση.

Εκατοντάδες μαθητές και 40 καθηγητές περιμένουν επί… Στέγης κρεμάμενοι να αρχίσουν ή να συνεχίσουν τις μουσικές τους σπουδές και το εκπαιδευτικό τους έργο αντίστοιχα, το οποίο όλο αυτό τον καιρό επαφίεται στο φιλότιμο και την αγάπη των καθηγητών για τη δουλειά τους.

«Καταγγέλλουμε την αναλγησία πολιτικών αρχόντων που δεν βάζουν μια υπογραφή για να λήξει αυτό το θέμα. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου πρέπει να εγκριθούν από το υπουργείο, για να μπορέσει η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας αλλά και ο κάθε φορέας Πανελλαδικά, να προκηρύξει τις θέσεις του προσωπικού που χρειάζεται. Και ενώ η κατάθεση των αιτημάτων για την έγκριση των θέσεων στο υπουργείο Εσωτερικών έχουν σταλεί από τον Ιούλιο, δεν έχει δοθεί ακόμη καμία απάντηση.

Αν υποθέσουμε ότι οι λόγοι είναι οικονομικοί, πρέπει να τονιστεί ότι οι αμοιβές των καθηγητών των καλλιτεχνικών τμημάτων των φορέων προέρχονται από αντίτιμο που εισπράττει ο εκάστοτε φορέας από τους ωφελούμενους για την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών, δηλαδή από τους μαθητές του, και δε βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, τους ΚΑ των ΟΤΑ και κατ’ επέκταση τα έξοδα του κράτους.

Περικοπή διδακτικού προσωπικού σε καμία περίπτωση δε θα σήμαινε περικοπή εξόδων λειτουργίας, αφού οι αμοιβές είναι αντίστοιχες του αριθμού των μαθητών και των διδακτικών ωρών που έχουν αναλάβει οι διδάσκοντες (ωρομίσθια αποζημίωση). Αντιθέτως, η περικοπή προσωπικού θα επέφερε στο κράτος απώλεια ασφαλιστικών εισφορών και φορολογητέου εισοδήματος.

Το θέμα είναι σοβαρό και δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους των δημοτικών καλλιτεχνικών σχολών (που η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας απασχολεί 40 άτομα) και τους σπουδαστές που εξυπηρετούν (στην Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας είναι 1.300), αλλά και όλους εμάς γιατί η δυνατότητα να διευρύνουμε την κουλτούρα και την πνευματική καλλιέργεια, την δική μας και των παιδιών μας, συνεχώς μειώνεται», επεσήμανε, ο πρόεδρος Γιώργος Μιχαηλίδης, τάσσοντας την ΚΕΠΑ στο πλευρό των καθηγητών της.


«Εγκληματική αμέλεια» και … άγραφοι νόμοι!
«Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου πρέπει να τελειώσει αυτό το θέμα για να λειτουργήσουμε πλέον νόμιμα, άρα οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν πολύ γρήγορα. Καταγγέλλουμε και την αργοπορία και εγκληματική αμέλεια στην τήρηση της νομοθεσίας, όχι μόνο για το ωδείο αλλά για όλα τα εκπαιδευτικά τμήματα. Εμείς παράλληλα με την παρουσία μας στις αίθουσες διδασκαλίας θα επιτείνουμε και τις κινητοποιήσεις μας» τόνισε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών ΟΤΑ Θανάσης Ρεπάνης (καθηγητής του Ωδείου Βέροιας) ενώ η καλλιτεχνική διευθύντρια Πόπη Φιρτινίδου αναφέρθηκε στους άγραφους νόμους ενός Ωδείου-Σχολείου που αφορούν τη σχέση του δασκάλου με τα παιδιά του. «Αυτός ο άγραφος νόμος λέει ότι η λειτουργία μας ως φορέας διέπεται από συνέπεια και διάθεση ανταπόκρισης στις προσδοκίες των μαθητών. Το αξιακό σύστημα του καθένα είναι πάνω από τις κυβερνητικές αποφάσεις και οι περισσότεροι συνάδελφοι στο Ωδείο έτσι λειτουργούμε», υπογράμμισε η κ. Φιρτινίδου.


«Είναι άδικο να εκθέτουμε τα παιδιά και να μην μπορούμε να απαντήσουμε στα ερωτήματά τους» πρόσθεσε η δασκάλα χορού Μελίνα Παπαδοπούλου.
«Ανικανότητα διαχείρισης από το Κράτος»

Ο διευθυντής της ΚΕΠΑ Γιάννης Καμπούρης παίρνοντας το λόγο στιλίτευσε τη διαδικασία στην οποία τους έβαλε το κράτος, στο οποίο καταλόγισε ανικανότητα διαχείρισης.

«Η ΚΕΠΑ ήταν από τις πρώτες κοινωφελείς πανελλαδικά που ανταποκρίθηκε στη διαδικασία που όρισε το Υπουργείο για την έγκριση των θέσεων ανταποδοτικού χαρακτήρα, ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, σχεδόν αμέσως με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ. Έτσι ευελπιστούμε ότι θα είμαστε αντίστοιχα από τους πρώτους που θα λάβουν τις σχετικές εγκρίσεις.

Η λύση θα δοθεί, όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδης επανειλημμένα. Ομως η όλη καθυστέρηση έχει δημιουργήσει και δημιουργεί σειρά ερωτημάτων, στα οποία εμείς πρέπει να δώσουμε απαντήσεις αλλά και να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα τα όποια προβλήματα προέκυψαν ή θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη κατάσταση. Είναι αρχή μας ότι από όλα αυτά δεν πρέπει να θιγεί σε κανένα σημείο της και στο ελάχιστο η όλη εκπαιδευτική διαδικασία.

Με βάση αυτή την αρχή πήραμε την απόφαση και ξεκινήσαμε τα μαθήματα στις διάφορες σχολές της ΚΕΠΑ, για να μη χαθεί ο ελάχιστος «εκπαιδευτικός» χρόνος και αν αυτό συμβεί κάπου, θα αναπληρωθεί στο ακέραιο. Στα πλαίσια αυτά εκτιμούμε ιδιαίτερα την προφορά των συνεργατών μας καθηγητών, να αναλάβουν χωρίς να είναι υποχρεωμένοι, να λειτουργήσουν τις σχολές μας όπως λειτούργησαν την περίοδο 2011-2012, μέχρι να επιλυθεί το θέμα.

Με την έγκριση των θέσεων και όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία και τις υπουργικές αποφάσεις, θα γίνει η σχετική προκήρυξη για την πρόσληψη των συνεργατών μας, σύμφωνα με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα προσόντα που έχουν εγκριθεί από το ΔΣ της ΚΕΠΑ. Πιστεύουμε ακόμα ότι το σύνολο των καθηγητών μας θα είναι συνεργάτες μας και τη νέα περίοδο, από τη στιγμή που διαθέτουν το σύνολο των στοιχείων που προβλέπονται στην προαναφερόμενη απόφαση. Εκτιμούμε ότι από την όλη διαδικασία δεν θα προκύψουν προβλήματα στην εκπαιδευτική συνέχεια που πρέπει να έχουν οι σχολές μας και αυτό αποτελεί διαβεβαίωση προς τους γονείς. Να τονίσουμε τέλος ότι από την πλευρά μας θα τηρηθούν όλοι οι μέχρι σήμερα όροι που ισχύουν για τη λειτουργία των σχολών μας», κατέληξε ο κ. Καμπούρης.

Σε αναμονή λοιπόν της Κοινής Υπουργικής Απόφασης βρίσκονται τα Τμήματα της ΚΕΠΑ και το Δημοτικό Ωδείο στα οποία έχουν ήδη εγγραφεί 450 μαθητές, που κινδυνεύουν να χάσουν την εκπαιδευτική χρονιά εξαιτίας της καθυστέρησης του Κράτους. Αυτή την οποία δημόσια κατήγγειλαν χθες Διοίκηση και εκπαιδευτικοί της ΚΕΠΑ.

Σ.Γκ.

Σοφία Γκαγκούση
soga@laosver.gr