19 Οκτ 2012

Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού: Επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού

Αθήνα, 19/10/2012

Προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Αναπληρωτή Υπουργό
Κ. Τζαβάρα Κώστα
Το νεοσύστατο επαγγελματικό σωματείο μας  με την επωνυμία Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού ιδρύθηκε το 2008. Αποτελείται από χορευτές, χορογράφους και καθηγητές χορού που ασχολούνται με τον έντεχνο χορό (κλασικό μπαλέτο και σύγχρονο χορό), οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από ανώτερες επαγγελματικές σχολές χορού.
Ως εκπρόσωποι του κλάδου μας και παίρνοντας υπ'όψιν τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, εστιάζουμε σε ένα μόνο επείγον ζήτημα.
Πρόκειται περί της χρόνιας ανάγκης για μία Στέγη Χορού.
Ένα θέατρο αποκλειστικά δοσμένο στο χορό, καταφύγιο για καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση των νεοσύστατων αλλά και καθιερωμένων ομάδων σύγχρονου χορού της χώρας.

Σε μια εποχή που η καλλιτεχνική έκφραση δεν δύναται να υποστηριχθεί οικονομικά από το Υπουργείο (όπως συνηθιζόταν παλαιότερα), ένα Θέατρο θα στεγάσει την ανάγκη για δημιουργία και για επικοινωνία με το κοινό συμβάλλοντας στην εξοικείωση του με τη σύγχρονη χορευτική σκηνή και θα δώσει εργασία στους άνεργους χορευτές και χορογράφους.
Οι αρμόδιοι φορείς δηλαδή το Σ.Ε.Χ (Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων) και το Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ (Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού) μπορούν και έχουν τη θέληση να συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του χώρου αυτού.
Στο συγκεκριμένο χρόνιο αίτημα του κλάδου μας οι προηγούμενες ηγεσίες είχαν τοποθετηθεί θετικά χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ στη περιοχή του Ψυρρή ήταν υποψήφιο για αυτό το σκοπό και είχε υποσχεθεί στο Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων ότι θα δοθεί για Στέγη Χορού.
Με λίγη καλή θέληση, είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να κριθεί ως κατάλληλο ένα από τα πολλά ακίνητα που κατέχει το υπουργείο. Να είστε σίγουροι πως αν ικανοποιήσετε αυτό το δίκαιο αίτημα της χορευτικής κοινότητας  οι επαγγελματίες του χώρου μας θα αγκαλιάσουν την ιδέα και θα κάνουν τα πάντα για την πραγματοποίηση της. Τότε θα μπορούμε να μιλάμε και για την εξαγωγή του σύγχρονου χορού στο εξωτερικό.
Ευελπιστούμε, τη δύσκολη αυτή στιγμή, το Υπουργείο σας να μη στρέψει πάλι τη πλάτη στο κλάδο μας αλλά να κάνουμε μαζί ένα χορευτικό βήμα προς το μέλλον.
Με εκτίμηση, το Δ.Σ του Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ
Τουμπακάρη Ιωάννα
Τρίκκα Μαργαρίτα
Κορφιά Αιμιλία
Σπυράκη Όλγα
Μαλκότσης Ερμής