10 Οκτ 2012

Φοροδιαφυγή με ... Stradivarius! Και οι τελωνειακοί ... το βιολί τους!

Oι Γιαπωνέζες σολίστ βιολιού δεν τα πάνε καλά με τα γερμανικά τελωνεία. Μετά την κατάσχεση του πανάκριβου βιολιού της Γ. Χοριγκόμε, ήρθε η σειρά της Γ. Μ. Γιάνκε. Το τελωνείο ζήτησε φόρο 1,2 εκ. ευρώ!

Σχεδόν παραδοσιακά οι σχέσεις μουσικών και τελωνείου δεν είναι καλές. Γεγονός που οφείλεται στο διάσημο μέλος των Rolling Stones Κιθ Ρίτσαρντς. Κάποτε είχε καρφώσει τη βελόνα της ηρωίνης στο καπέλο του περνώντας το -με επιτυχία!- από τον τελωνειακό έλεγχο ως απλή καρφίτσα. Μία άλλη φορά είχε κρύψει την άσπρη σκόνη σε παιχνίδι του γιου του.

Τα πρόσφατα γεγονότα στο τελωνείο του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης μοιάζουν λίγο με εκδίκηση των υπαλλήλων σε διάσημους μουσικούς τύπου Ρίτσαρντς και όχι μόνο. Συνοδεύονταν μάλιστα από διπλωματικές συνέπειες και -σαν να μην έφτανε αυτό- από υπουργική παρέμβαση. Μέσα σε λίγες εβδομάδες οι τελωνειακές αρχές κατέσχεσαν δύο πανάκριβα βιολιά, ένα Γκουαρνέρι και ένα Στραντιβάριους, επειδή οι κάτοχοί τους δεν πλήρωσαν φόρο εισαγωγής.

Ένα Γκουαρνέρι 300 ετών αξίας 900.000 ευρώ


Η Γερμανογιαπωνέζα Γιούκι Μανουέλα Γιάνκε έφερε μαζί της από το εξωτερικό ένα βιολί αξίας 6 εκ. ευρώ, ενώ το βιολί που προσπαθούσε να περάσει σε γερμανικό έδαφος η συνάδελφός της Γιουτσούκο Χοριγκόμε στοιχίζει 900.000 ευρώ. Κατά την άποψη του τελωνείου, οι δύο μουσικοί δεν είχαν δηλώσει, όπως προβλέπεται, τα μουσικά όργανα που έφεραν μαζί τους. Έτσι οι δύο καλλιτέχνιδες βρέθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούμενες για φοροδιαφυγή. Η Γ. Χοριγκόμε κλήθηκε να καταβάλλει 380.000 ευρώ και η Γιούκι Μανουέλα Γιάνκε 1,2 εκ. ευρώ! Ας σημειωθεί ότι τα βιολιά δεν τους ανήκουν καν. Βρίσκονται στην ιδιοκτησία ιδρύματος.

Όταν τον Αύγουστο οι γερμανικές αρχές κατέσχεσαν το Γκουαρνέρι της Γιουτσούκο Χοριγκόμε παρενέβη το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε εντολή στο τελωνείο να επιστρέψει το βιολί στην μουσικό από την Άπω Ανατολή. Όπως έγραψε στη συνέχεια η εφημερίδα Bild, υπάλληλοι του τελωνείου προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επειδή μερολήπτησε υπέρ των μουσικών οργάνων διάσημων μουσικών. Η εισαγγελία του Βερολίνου διάψευσε ωστόσο αυτή την πληροφορία, γράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

H ίδια ιστορία da capo

Πριν από λίγες μέρες επαναλήφθηκε η ίδια ιστορία. Η σολίστ Γιούκι Μανουέλα Γιάνκε έφθασε στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης με ένα Στραντιβάριους ανά χείρας. Το βιολί κατασχέθηκε. Για μια ακόμα φορά παρενέβη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το βιολί ανήκε στο ίδρυμα Νίπον, το οποίο δανείζει σε ταλαντούχους μουσικούς περισσότερα από 10 πανάκριβα βιολιά, γνωστά για τον μοναδικό τους ήχο. Όπως δήλωσε το ιαπωνικό ίδρυμα, οι υπάλληλοι του τελωνείου δεν έλαβαν υπόψη τους το συμβόλαιο δανεισμού, το ασφαλιστικό συμβόλαιο και τα πιστοποιητικά για την εισαγωγή.

Η διένεξη μεταξύ μουσικών και τελωνείου, μετατράπηκε σε διένεξη μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τελωνειακών αρχών. Ως πρώτο βήμα, από πλευράς τελωνείου, τερματίστηκε η ενημέρωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης. «Ουδέν σχόλιο». Μια εκπρόσωπος δήλωσε για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι το πρόβλημα θα λυθεί». Όλες οι υπόλοιπες πληροφορίες γύρω από το ζήτημα εμπίπτουν στο «φορολογικό απόρρητο».