29 Σεπ 2012

Παρουσίαση προγράμματος Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών


Τη χθεσινή, ιδιαίτερα θερμή για την εποχή, βραδιά επέλεξαν οι αρμόδιοι της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα εκδηλώσεών τους για τη χειμερινή καλλιτεχνική περίοδο που ήδη ξεκίνησε.
Με δυνατό "χαρτί" τις μουσικές εκδηλώσεις, αλλά και σημαντικές παρουσίες από τον θεατρικό χώρο, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, καθώς και μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις από τον χώρο του χορού, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση επιχειρεί να αφήσει το δικό της, ξεχωριστό αποτύπωμα σε έναν δύσκολο χειμώνα - και όχι μόνο καλλιτεχνικό...


Μουσικές εκδηλώσεις
Πέρα από τη σταθερή συνεργασία με την Καμεράτα, η οποία θα δώσει έναν κύκλο έξι συναυλιών στη Στέγη, υπό τον γενικό τίτλο "Μεταμορφώσεις", φέτος θα παρουσιαστεί ένας κύκλος συναυλιών, συζητήσεων και εργαστηρίων με θέμα το ελληνικό τραγούδι.
Σημαντική θέση στο πρόγραμμα κατέχουν τα δύο επετειακά αφιερώματα στον Καναδό πιανίστα Γκλεν Γκουλντ (19, 22/11) και στον ιδιοφυή Αμερικανό συνθέτη Τζων Κέιτζ (19-24/11). Ακόμη, ξεχωρίζουν οι παρουσίες του Bill Frisell, που θα ερμηνεύσει ζωντανά επί σκηνής τη μουσική του για την ταινία του Bill Morrison The Great Flood, που θα προβάλλεται παράλληλα, του μουσικού από το Μαλί Toumani Diabate και του κουαρτέτου του (2/12), του Γάλλου πιανίστα Wilhem Latchoumia (29/1), του Vijay Iyer Trio (25/2), του Portico Quarteτ (13/4), αλλά και του Subhankar Banerjee, σε μια βραδιά ινδικής μουσικής στη Στέγη (24/5). Τη φωνητική μουσική εξερευνούν τόσο η Σαβίνα Γιαννάτου (13/4) όσο και η εκ Γαλλίας Γεωργία Σπυροπούλου με τις Βάκχες της (11/5), ενώ και η Monika με την παράσταση Primal θα φιλοξενηθεί στη Στέγη από 25-27 Ιανουαρίου.
Εκτός από τις μεμονωμένες εμφανίσεις, θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα στη σχέση ανθρώπου και μηχανής στο πεδίο του αυτοσχεδιασμού, από 2-6 Ιανουαρίου το 2ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ, ένα τριήμερο σύγχρονης ελληνικής μουσικής (14, 16-17/2), ενώ επίσης στη Στέγη θα φιλοξενηθεί για ένα τριήμερο το Μουσικό Χωριό, η θερινή μουσική κοινότητα του Αγ. Λαυρεντίου Πηλίου (25-27/1).
Οι μουσικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 13/10, με το Ergon Ensemble να παρουσιάζει σύγχρονους μουσικούς δρόμους από τα Βαλκάνια.

Θέατρο
Σημαντικές ξένες παρουσίες, αλλά και σημαντικές νέες ελληνικές ομάδες θα ανέβουν φέτος στη σκηνή της Στέγης. Από τον Νοτιοαφρικανό William Kentridge και το Refuse the Hour (22/11), τους Φλαμανδούς tgSTAN που παρουσιάζουν τους Παραθεριστές του Γκόργκι (27/11), έως τη βρετανική θεατρική ομάδα Cheek by Jowl, η οποία θα ερμηνεύσει το Κρίμα που είναι πόρνη του Τζ. Φορντ (18/12) ή τον διάσημο Ζοέλ Πομερά, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προκειμένου να παρουσιάσει το έργο του Η μεγάλη και θαυμαστή ιστορία του εμπορίου (28/3). Έργο του ίδιου, το Κύκλοι/Ιστορίες, θα παρουσιάσει η ομάδα Κανιγκούντα από τις 3/4, συνεχίζοντας τη συνεργασία της με τη Στέγη, όπως και οι Blitz που θα παρουσιάσουν το δικό τους Late Night (31/10). Ακόμη, η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί τον Καλό άνθρωπο του Σετσουάν, του Μπρεχτ (23/1), ενώ οι Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης φτιάχνουν μια παράσταση - ντοκουμέντο για την ελληνική μετανάστευση με τίτλο Τηλέμαχος: Should I Stay or Should I Go?

Λέξεις και σκέψεις
Συνεχίζοντας τον επιτυχημένο κύκλο διαλόγου για επίκαιρα θέματα υπό τον γενικό τίτλο "Λέξεις και σκέψεις", η Στέγη θα φιλοξενήσει και φέτος στις σχετικές εκδηλώσεις διεθνείς προσωπικότητες από τους χώρους των ιδεών, της επιστήμης και των τεχνών. Οι θεματικές που θα παρουσιαστούν αφορούν την πόλη ("Παγκόσμια πόλη: Ξανασκέψου την Αθήνα"), την εκπαίδευση στην ψηφιακή εποχή ("Μάθε παιδί μου γράμματα"), ζητήματα που βρίσκονται στο περιθώριο της δημόσιας συζήτησης, όπως οι Ρομά ή οι σκοτεινές πλευρές του αθλητισμού ("The far side"), ενώ κάτω από τον τίτλο "Ελεύθεροι σκοπευτές" θα υποδεχθεί τρεις διάσημους καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου (Yasmina Reza, 23/10), της λογοτεχνίας (Pascal Bruckner, 27/11) και του κόμικς (Enki Bilal, 27/2). Παράλληλα, θα συνεχιστούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, αλλά και μεμονωμένα για νέους, παιδιά και οικογένειες.
Σ.Κ.