25 Σεπ 2012

Pablo Neruda: « Παραδέχομαι ότι έζησα »

Με αφορμή την συμπλήρωση 39 ετών από τον θάνατο του Pablo Neruda (23 Σεπτεμβρίου 1973, το πραγματικό όνομά του ήταν Ρικάρντο Νεφταλί Ελιέθερ Ρέγιες Μποσοάλτο) η Λέσχη αποφάσισε  να πραγματοποιήσει ένα αφιέρωμα στο έργο και στην ζωή του μεγάλου Χιλιανού  ποιητή.

Στόχος μας δεν είναι να γράψουμε ένα ακόμη κείμενο περιγράφοντας το έργο και την ζωή του, μεγαλύτερου ποιητή του 20ου αιώνα κατά τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκεζ, Pablo Neruda. Ταυτόχρονα όμως δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ηλεκτρονικό αρχείο με όλα τα κείμενα του Neruda στα ελληνικά, κάτι τέτοιο άλλωστε θα ήταν αδύνατο.


Στόχος μας είναι να γνωρίσουμε τον Neruda, το έργο του και την ζωή του μέσα από τα ίδια του τα γραπτά του και μέσα από έργα άλλων καλλιτεχνών και διανοούμενων για τον Neruda. Η ιδιαιτερότητα του αφιερώματος είναι ότι δεν πραγματοποιείται από κάποιους « ειδικούς » για κάποιους « ειδικών » αλλά από ανθρώπους οι οποίοι μέσα από αυτό το αφιέρωμα μυούνται και αυτοί στο έργο του Neruda και προσπαθούνε να μοιραστούν αυτή την εμπειρία με τους αναγνώστες της Λέσχης.

Παραφράζοντας ένα γνωστό σύνθημα :
« Δεν θέλουμε να κάνουμε άλλο ένα αφιέρωμα στον Neruda αλλά ένα άλλο αφιέρωμα για τον Neruda και την ιστορική και συλλογική μνήμη και συνέχεια του κινήματος ».

Ο Neruda είναι ευρέως γνωστός ως ο ποιητής του έρωτα. Έχουμε όμως την αίσθηση ότι η υπόλοιπη ζωή του όπως και ορισμένες άλλες πτυχές του έργου του δεν είναι αρκετά γνωστές στην Ελλάδα αν κρίνουμε από την μεταφρασμένη στα ελληνικά βιβλιογραφία. Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε τον Neruda όχι μόνο ως ποιητή του έρωτα ή ποιητή τοπίων, από την θάλασσα και τα υψώματα του Μάτσου Πίτσου μέχρι τις ακτές του Μαύρου Νησιού αλλά και ως ποιητή και ενεργό μαχητή του ισπανικού εμφυλίου, ως ποιητή που στηλιτεύει την εκμετάλλευση στις διάφορες « μπανανίες » από πολυεθνικές εταιρίες της εποχής του που όμως δυστυχώς λειτουργούν ακόμη, ως ποιητή που κατακεραύνωνε την αδικία,  τη  μιζέρια  και τη  φτώχια  που δημιουργεί ο καπιταλισμός. Θέλουμε να παρουσιάζουμε τον πολιτικό Neruda από τα φοιτητικά του χρόνια μέχρι την παραλίγο υποψηφιότητά του για το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας εκ μέρους της Λαϊκής Ένωσης (Unidad Popular) της Χιλής στις εκλογές του 1970 αντί για τον καλό του φίλο Σαλβαντόρ Αλιέντε. Θέλουμε να παρουσιάσουμε το πως έβλεπε ο Neruda μεγάλες πολιτικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες της εποχής όπως τον Αλιέντε, τον Che, τον Fidel, τον Στάλιν, τον Hikmet κλπ.

Αυτός ο περισσότερο « πολιτικός Neruda » δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τον « ερωτικό Neruda » και αντίστροφα. Άλλωστε ο έρωτας είναι πολιτική και η πολιτική έρωτας. Πιστεύουμε ότι το όλο έργο του Neruda κάνει τον ποιητή αυτό που είναι και θα είναι στην συνείδηση μας. Αυτόν λοιπόν τον Pablo Neruda τον Χιλιανό ποιητή με το Τσέχικο επίθετο θα προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε και να παρουσιάσουμε μέσα από το συγκεκριμένο αφιέρωμα. Ένα αφιέρωμα με περιοδικές αναρτήσεις πολύμορφου υλικού (ποιημάτων, κειμένων, βίντεο κλπ) του Neruda ή για τον Neruda. Η περιοδικότητα των αναρτήσεων θα εξαρτάται από τον φόρτο εργασίας και τις ημερολογιακές αφορμές που μας παρέχει ο Neruda και η Ιστορία. Εάν κάποιος φίλος ή φίλη επιθυμεί να συνεισφέρει στο αφιέρωμα με χαρά θα δεχτούμε την όποια συμβολή.

Να υπογραμμίσουμε ότι δεν είμαστε ειδικοί στο έργο του Neruda και ούτε έχουμε ως στόχο να παρουσιάσουμε όλο το έργο του (κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο), θα παρουσιάσουμε πτυχές του έργου του και της ζωής του που θεωρούμε ότι έχουν ενδιαφέρον από τη σκοπιά της Λέσχης πάντα παρέχοντας πληροφορίες και αφήνοντας του αναγνώστες της μας να πάνε παραπέρα το ενδιαφέρον τους για τον Neruda μέσα από προσωπικό διάβασμα.

Εν κατακλείδι  κλείνοντας αυτή τη σύντομη εισαγωγή, αντί  προλόγου, στο αφιέρωμα να σημειώσουμε αυτό που προαναφέραμε ότι δηλαδή η πορεία του αφιερώματος θα είναι μια δυναμική διαδικασία. Υπάρχει  μία σειρά ντοκουμέντων τα οποία θέλουμε και έχουμε προγραμματίσει να δημοσιεύσουμε μέσα από τις σελίδες της Λέσχης, η ακριβής όμως πορεία του αφιερώματος και ειδικότερα η κατάληξή του (ημερομηνία, τρόπος κλπ) δεν είναι ακόμη προδιαγεγραμμένες ή προαποφασισμένες. Ένα μόνο είναι σίγουρο: οι συγκεκριμένες αναρτήσεις θα έχουν πηγή έμπνευσης τον ίδιο τον Neruda.
Ίσως δεν έζησα στο σώμα μου, ίσως έζησα τη ζωή των άλλων.[...]
Η ζωή μου είναι φτιαγμένη από όλες τις άλλες ζωές: τις ζωές του ποιητή.
Pablo Neruda, « Παραδέχομαι ότι έζησα » [1].
[1] Πηγή : Από το εισαγωγικό σημείωμα του αυτοβιογραφικού έργου του Pablo Neruda, Παραδέχομαι ότι έζησα, J’avoue que j’ai vécu (Mémoires), εκδόσεις Gallimard, μετάφραση από τα ισπανικά Claude  Couffon, μετάφραση του χορείου από τα γαλλικά Φοίβος Μαριάς.
Επιμέλεια : Φοίβος Μαριάς