23 Σεπ 2012

Στάθης Δρογώσης: "Τα περιθώρια στενεύουν. Αλλά είμαι αισιόδοξος. Και αν δεν τα καταφέρουμε θα αγωνιστούμε. Και στους αγώνες, η ζωή είναι όμορφη". Συνέντευξη στο babushkagr.blogspot.gr

1) πως ξεκίνησες την μουσική σου πορεία και ποιές οι δικές σου επιρροές;
Σπούδασα κλασικό πιάνο και θεωρητικά. Στα ωδεία γνωρίστηκα με άλλα παιδιά κυρίως κιθαρίστες. Το 1997 στη Φολέγανδρο που παίζαμε για χαρτζιλίκι μας ανακάλυψε ο Μανώλης Φάμελλος. Φτιάξαμε τα «ΦΩΤΑ ΠΟΥ ΣΒΗΝΟΥΝ» . Και μας έβγαλε δίσκο. Βγάλαμε 2 δίσκους και μετά συνέχισα μόνος.
Οι επιρροές μου εκτός από την κλασική μουσική ήταν πολλές. Ο πατέρας μου μου έβαζε να ακούω μουσική από πολύ μικρός. Και η μάνα μου τραγουδούσε πολύ καλά νησιώτικα αφού μεγάλωσε και στη Νάξο.
Φαντάσου ένα μείγμα από BEATLES και κλασική μουσική μαζί με αδερφούς Κατσιμίχα. Αυτές ήταν οι πρώτες μου επιρροές.
2)το Δεκέμβρη του 2010 ίδρυσες τη δική σου δισκογραφική εταιρία. τι σε οδήγησε σε αυτή την κίνηση και πόσο σημαντικό είναι για σένα το να μπορούν να υπάρχουν νέες ανεξάρτητες παραγωγές κόντρα στις πολυεθνικές δισκογραφικές εταιρίες;
Μετά από μια μεγάλη επιτυχία η δισκογραφική μου μου πρότεινε μείωση στο μπατζετ. Τα έβαλα κάτω και είδα ότι άξιζε να προσπαθήσω μόνος μου.
Για να είμαι πιο ειλικρινής ποτέ δεν ένιωσα άνετα μέσα στις δισκογραφικές. Γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους αλλά
οι περισσότεροι δεν αγαπούσαν τη μουσική.
Η antelmamusic είναι μια προσπάθειά μου να κυκλοφορήσω αξιοπρεπώς τους δίσκους μου αλλά και να βοηθήσω νέα συγκροτήματα. Δίνουμε τους δίσκους δωρεάν. Ο κόσμος μετά βάζει ότι χρήματα θελήσει. Και όχι υποχρεωτικά.
Έχουμε στην ΑΝΤΕΛΜΑ  καλλιτεχνική ελευθερία και ανεξαρτησία. Πόρους δεν έχουμε πολλούς αλλά ευτυχώς ο κόσμος στηρίζει αρκετά.
3)βλέπουμε ότι έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές για το κοινωνικό ωδείο. πες μας 2 λόγια γι' αυτή την τόσο σημαντική κίνηση αλληλεγγύης;
Το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ το ξεκινήσαμε πέρυσι με μια ομάδα καθηγητών μουσικής. Είμαστε περήφανοι για όσα έχουν γίνει από τότε. Δε θέλω να μιλάω εγώ γι αυτό γιατί είμαστε όλοι ισότιμοι στη συνέλευση μας.
Μπορώ όμως να πω ότι 100 παιδιά (με κοινωνικά κριτήρια)πέρυσι και περισσότερα φέτος θα διδαχτούν δωρεάν μουσική. Επίσης θα στείλουμε καθηγητές στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα και σε άλλα ιδρύματα. 
Μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να μας γνωρίσει να επισκεφτεί τη σελίδα μας  http://koinwnikowdeio.blogspot.gr/
4)νέα μνημόνια, νέες περικοπές, διάλυση της παιδείας και της υγείας και μια γενικότερη αποσύνθεση του ελληνικού κράτους είναι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής.
πιστεύεις ότι η ελληνική κοινωνία μπορεί να αντέξει κι άλλα βάρη;
Η ελληνική κοινωνία έχει τάξεις. Κάποιοι δεν έχουν θυσιάσει τίποτε. Κάποιοι άλλοι έχουν χάσει τα πάντα.
Οι πρώτοι μπορεί και να αντέχουν. Οι δεύτεροι δεν αντέχουν αλλά αυτή η διαπίστωση δεν είναι αρκετή.
Επίσης πιστεύω ότι και πριν τα μνημόνια η Ελλάδα δεν ήταν σοσιαλιστικός παράδεισος. Μπορεί να ήταν λίγο καλύτερα αλλά και ανεργία είχαμε και φτώχεια.
Δεν πιστεύω σε ένα γενικόλογο κοινωνικό συμφέρον.
Πιστεύω σε ένα ταξικό συμφέρον. Ας διαλέξει ο καθένας που ανήκει. Και στο πλευρό ποιου θα αγωνιστεί. Τελικά η ζωή μας μπορεί να γίνει ανεκτή μόνο μέσα στον αγώνα. Στο δρόμο.
Στις συλλογικότητες. Και στην τέχνη. Όχι στον καναπέ κλαίγοντας.
5) η κατάσταση που βιώνουμε μπορεί να χαρακτηριστεί ως "κοινωνικός Κανιβαλισμός" δεδομένου ότι παρατηρούμε την αυξανόμενη συντηρητικοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας, όπως και φαινόμενα ξενοφοβίας, ομοφοβίας  και γενικά την επικράτηση του "οφθαλμός αντί οφθαλμού". Ποιές πιστεύεις οι βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν την ελληνική κοινωνία σε αυτή την κατάσταση;
Αμορφωσιά. Φτώχεια.
Παιδεία που δημιούργησε περήφανους ηλίθιους.
Η κρίση τα έφερε όλα στην επιφάνεια. Φυσικά και τα μέσα μαζικής εξαπάτησης καλλιέργησαν μεθοδικά την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.
Δημοσιογράφοι  που τα παίρνουν από πολιτικούς και μεγαλοσυμφέροντα και δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στην Κυψέλη ή στα Εξάρχεια δήθεν νοιάζονται για τη ζωή των κατοίκων εκεί.
Φυσικά πρέπει να φταίει ο ξένος. Όταν οι εργολάβοι έπαιζαν τάβλι στα καφενεία κι είχαν τους δούλους στην οικοδομή δεν έτρεχε τίποτα.
Τότε θέλαμε εργατικά χέρια. Ολυμπιακά έργα.
Μεγαλεία. Τώρα τέλειωσαν αυτά.
Η αστυνομία είναι μόνο για να κυνηγάει ανθρώπους στις πορείες. Τους νταβατζήδες και τους πρεζέμπορους έλληνες ή ξένους δεν μπορεί να τους πιάσει.
Μεγάλωσα στην κυψέλη.
Πληγώνομαι όταν βλέπω νέα παιδιά να γράφονται στις νεοναζιστικές γκρούπες.
Πρέπει να το δούμε πιο σοβαρά το θέμα. Τους  φασίστες αν δεν υπήρχαν θα τους έφτιαχναν. Είναι το δεξί χέρι του συστήματος. Χτυπάνε μόνο τους αδύναμους. Δεν είναι αντισυστημικοί. Θα το καταλάβει ο κόσμος ελπίζω έγκαιρα..


6) με βάση τα παραπάνω πιστεύεις ότι υπάρχουν τα περιθώρια να ανατραπεί αυτή
η κατάσταση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο;

Είμαι διχασμένος. Η Ευρώπη εκτός από τα κακά της έχει και τα καλά της. Κάποια κεκτημένα πολιτισμικής φύσης. Ορθολογισμός , σεβασμός -τουλάχιστον στα λόγια- στα ανθρώπινα δικαιώματα . Αν φύγουμε μακριά της θα χάσουμε κι αυτά. Από την άλλη το « ευρώ με οποιοδήποτε κόστος» είναι λάθος.
Σκοτώνουμε μια γενιά. Το ιδανικό θα ήταν να υπάρξει μια συνολική ευρωπαϊκή λύ-ση. Αλλά αυτό είναι χρονοβόρο.
Στηρίζω την αριστερά. Αλλά τολμώ να πω ότι πειστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση δεν έχω δει. Εκτός από τους γραφικούς μνημονιακούς κωλοτούμπες με τους οποίους γελάω , θυμώνω και με μερικούς κολλημένους με την έξοδο από το ευρώ αριστερούς οι οποίοι δεν νοιάζονται για την προετοιμασία του ίδιου του σχεδίου τους.
Πάντως με τις αδυναμίες της η αριστερά και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο πειστικός από τους μνημονιακούς, που θέλανε και επαναδιαπραγμάτευση τρομάρα τους.
Τα περιθώρια στενεύουν.
Αλλά είμαι αισιόδοξος. Κι αν δεν τα καταφέρουμε θα αγωνιστούμε. Και στους αγώνες η ζωή είναι όμορφη.
7) Κατά τ’ άλλα αυτή την περίοδο ασχολείσαι με κάποια νέα δισκογραφική δουλειά;
Που μπορούμε να σε ακούσουμε αυτό τον καιρό;
Δουλεύω καινούρια τραγούδια. Ελπίζω να βγει σύντομα ο καινούριος μου δίσκος. Θα παίξω 7 Οκτωβρίου στο Gagarin στο trollfestival και 26 ή 27 Οκτωβρίου σε ένα άλλο φεστιβάλ εναλλακτικής μουσικής σε μεγάλο χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα.
Α ,και κλείνοντας.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΕΧΝΟΣ!!!