2 Σεπ 2012

30 Αυγούστου 1922, 90 χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης, "Η άνοδος και η πτώση μιας πολιτείας μέσα από το λαϊκό τραγούδι".

Με τους Έλληνες προσηλωμένους στη "Μεγάλη Ιδέα", με τον Βενιζέλο να παίζει τα πολιτικά παιχνίδια των μεγάλων δυνάμεων με θύμα ένα λαό, με το παλάτι να επαληθεύει το διαχρονικά προδοτικό του ρόλο και τον στρατό να είναι όργανο των αγγλικών συμφερόντων, οι οικογένειες των ελλήνων φαντάρων που πολέμησαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία καθώς και ολόκληρες οι ελληνικές πολιτειές στη Μικρά Ασία, βίωσαν μια ανείπωτη τραγωδία.

Η αρμονική συνύπαρξη των εθνοτήτων που ζούσαν στη Σμύρνη,  ο ενθουσιασμός των Ελλήνων όταν ο ελληνικός στρατός ξεκίνησε την επέλασή του και ο σπαραγμός μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό περιγράφονται εύστοχα στο λαϊκό τραγούδι της εποχής.

Η περιγραφή αυτή θίγεται ακριβώς στο απόσπασμα από το βιβλίο "Ρεμπέτικο και πολιτική", του Νέαρχου Γεωργιάδη, εκδ. "Σύγχρονη Εποχή".

Κατά την προβολή των εικόνων, ενδεχομένως οι σελίδες να εμφανίζονται με λάθος σειρά. Η σωστή σειρά είναι αριθμημένη από τη σελίδα 13 έως την 24.