9 Ιαν 2013

"Το εθνικό στοιχείο στη μουσική" Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο, με τη συνδιοργάνωση του τμήματος Μουσικών Σπουδών, 18-20 ΓενάρηΑθήνα 7 Ιανουαρίου 2013

        Για τα ημερήσια και κυριακάτικα φύλλα, τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς
και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«National Element in Music»
Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 18 - 20 Ιανουαρίου 2013
Ελεύθερη είσοδος
 
Διοργάνωση:
Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»

Με την υποστήριξη του
Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Τιμώντας την επέτειο της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τον θάνατο του συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» συνδιοργανώνουν Διεθνές Μουσικολογικό Συνέδριο με τίτλο «National Element in Music».

Το Συνέδριο θα διαρκέσει τρεις μέρες, από τις 18 και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα MC2 και στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα πραγματικά Διεθνές συνέδριο, καθώς αναμένονται 70 επιστημονικές εισηγήσεις από αντίστοιχους ομιλητές που προέρχονται από 25 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Οι εισηγήσεις απευθύνονται κυρίως σε μουσικολόγους και ερευνητές, καθώς και σε φοιτητές και σπουδαστές μουσικής και μουσικολογίας. Η έντονη ελληνική συμμετοχή όμως, και το «ελληνικό στοιχείο», σε επίπεδο διανόησης και μουσικής έκφρασης, το οποίο θα συζητηθεί εκτενώς, δίνουν στο συνέδριο ένα ιδιαίτερο χρώμα και το καθιστούν ενδιαφέρον και για ένα ευρύτερο κοινό με σχετικά ενδιαφέροντα.

Το «εθνικό στοιχείο» θα διερευνηθεί στις μουσικές παραδόσεις αλλά και στην καλλιτεχνική δημιουργία διαφόρων χωρών και ηπείρων, ενώ θα παρουσιαστούν πορίσματα ερευνών επιστημόνων από ένα αντίστοιχα ευρύ γεωγραφικό εύρος. Ανάμεσα στις ανακοινώσεις με «ελληνικό ενδιαφέρον» αναφέρουμε μεταξύ άλλων αυτές που σχετίζονται με το ρεμπέτικο, το λαϊκό ορατόριο, και το έργο σημαντικών συνθετών όπως ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Νίκος Σκαλκώττας, ο Σπυρίδων Σαμάρας και ο Μανώλης Καλομοίρης.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του συνεδρίου δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του:
http://nem2013.music.uoa.gr/

Επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι τα αγγλικά.
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
Πληροφορίες για το Δελτίο αυτό: Μαριάννα Αναστασίου, 210 7282 771,
www.mmb.org.gr