20 Φεβ 2013

Μια επιστολή του εκδότη του περιοδικού της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών για το αβέβαιο μέλλον της Ορχήστρας των Χρωμάτων

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για την Ημέρα Τουρισμού
Προς τον κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα, αναπληρωτή υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού,
Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2013

Κύριε Υπουργέ,
Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε η εμφάνιση της Ορχήστρας των Χρωμάτων στο Μουσείο της Ακρόπολης, σε εκδήλωση για την Ημέρα του Τουρισμού, έδωσε σε πολλούς από εμάς την ελπίδα ότι το υπουργείο θα τιμούσε επιτέλους τις συμβατικές υποχρεώσεις του στηρίζοντάς την και πάλι, όπως οφείλει σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο. Πέρασαν ήδη οι πέντε πρώτοι μήνες της καλλιτεχνικής περιόδου και τα Χρώματα σιγούν! Ετσι έγινε περισσότερο αισθητό το κενό στον χώρο της ποιοτικής μουσικής, σύγχρονης και παλαιότερης, ελληνικής και ξένης, την οποία με συνέπεια και σε πολύ υψηλό επίπεδο θεραπεύει η Ορχήστρα από το 1989 ως πρόσφατα, όταν οδηγήθηκε σε οικονομική ασφυξία.
Για περίπου 24 χρόνια, ακολουθώντας το όραμα του Μάνου Χατζιδάκι, η Ορχήστρα των Χρωμάτων αναδείχθηκε σε πρότυπο συμφωνικό σύνολο με εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, στο εξωτερικό, και παράγοντας έργο με διεθνή αναγνώριση. Η δραστηριότητά της υπήρξε πολυσχιδής: ηχογραφήσεις, συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής, στο Μουσείο Μπενάκη, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, διάλογος Μουσικής και Λογοτεχνίας στο Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, Μουσική και Κινηματογράφος στο Τριανόν και πολλά άλλα με επιστέγασμα τον διεθνή διαγωνισμό «Δημήτρης Μητρόπουλος».
Νέοι και παλαιότεροι ταλαντούχοι, επιμελείς και αφοσιωμένοι μουσικοί έδιναν πνοή στο έργο των Χρωμάτων, υπομένοντας τα τελευταία χρόνια εξευτελιστικές αποδοχές.

Ολοι βιώνουμε τα σοβαρά προβλήματα της παρούσας συγκυρίας, όμως έχουμε και επίγνωση της ζωτικής αξίας του πολιτισμού για τη χώρα μας, όχι μόνο σε οικονομικό-ανταποδοτικό επίπεδο (σε αυτό συμφωνούμε), αλλά και σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής. Μεταφέροντας μια διάχυτη ελπίδα, πιστεύω ότι δεν θα αφήσετε να χαθεί ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της πρόσφατης μουσικής ιστορίας μας και θα δώσετε πάλι ζωή στα Χρώματα, αντιστρέφοντας την εγκληματική αδιαφορία των προκατόχων σας.

Με τιμή
Κωνσταντίνος Α. Λυγνός,
συνθέτης, εκδότης του περιοδικού της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών «μουσικής ΠΟΛΥΤΟΝΟν».