4 Μαρ 2013

Διαμαρτυρία των εικαστικών καλλιτεχνών την Κυριακή 3 Μαρτίου μπροστά από την Εθνική Πινακοθήκη

Αγαπητοί Συνέδελφοι
Το ΔΣ του ΕΕΤΕ σας καλεί να συμμετέχετε στην κινητοποίηση που οργανώνουμε την Κυριακή 3 Μαρτίου στις 11.30 π.μ. στο χώρο μπροστά από την Εθνική Πινακοθήκη (Β.Σοφίας) προκειμένου να καταγγείλουμε την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Τέχνης και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για όλα εκείνα που είναι ανασταλτικοί παράγοντες στην ανάπτυξη της τέχνης και που πλήττουν τον πολιτισμό ως κοινωνικό δικαίωμα. Όπως έχουμε επισημάνει και στα κείμενα που σας επισυνάπτουμε, με την απαξίωση, την πρόσθετη από τα μνημόνια βαριά φορολογία, την κατάργηση των όποιων κατακτήσεων όπως οι συντάξεις –μοναδικός πόρος ζωής για τους ηλικιωμένους ανασφάλιστους καλλιτέχνες- τις εξελίξεις στα εργασιακά, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις απολύσεις, τις εξελίξεις στην παιδεία, στη δημόσια αισθητική και τα δημόσια καλλιτεχνικά έργα, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των 101 μορφωτικών και πολιτιστικών φορέων, ο χώρος της τέχνης βάλλεται πολυμέτωπα. Οι καλλιτέχνες – δημιουργοί ωθούνται στον αφανισμό αφού και αυτή ακόμα η «ιδιότητα» του καλλιτέχνη «τιμωρείται» από το κράτος και την πολιτική του, με στόχο τον απόλυτο έλεγχο του χώρου των τεχνών από το μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο .
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1. Να αποσυρθεί το ν/σχ για την κατάργηση των συντάξεων καλλιτεχνών – λογοτεχνών που προωθείται από την τρικομματική κυβέρνηση. Έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη να αλλάξει ο νόμος 36 20 / 2007, και να ορισθεί ικανός αριθμός συντάξεων-τουλάχιστον 120 ετησίως γαι όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους έως ότου δοθεί καθολική λύση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πρόβλημα των ανασφάλιστων καλλιτεχνικών κλάδων (εικαστικοί, ποιητές, μουσουργοί κλπ)...
2. Να μπορούν οι συνταξιούχοι καλλιτέχνες να παραμένουν ενεργοί ως επαγγελματίες καλλιτέχνες χωρίς να τους μειώνεται η σύνταξη.
3. Να καταργηθεί ο Φ.Π.Α. στα έργα Τέχνης, τις καλλιτεχνικές υπηρεσίες και τις καλλιτεχνικές εφαρμογές. Να καταργηθούν συνολικά οι έμμεσοι φόροι και ο Φ.Π.Α. στα βασικά είδη κατανάλωσης, στο πετρέλαιο, την εκπαίδευση, την υγεία και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
4. Δημόσιους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς για το δημόσιο χώρο. Να καταργηθεί η Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΚΑ με θέμα «Νέο πλαίσιο διενέργειας των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και γενικά των διαγωνισμών μελετών με απονομή βραβείων» του 2011, που παραβιάζει τον νόμο του ΕΕΤΕ και τη νομοθεσία για τους Δημόσιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς δίνοντας τα καλλιτεχνικά έργα στους μεγαλοκατασκευαστές.
5. Να καταργηθούν τα «χαράτσια», οι έμμεσοι φόροι για τα λαϊκά στρώματα και να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45% .
6. Να αναγνωριστούν τα λογιστικά βιβλία ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος για τους καλλιτέχνες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ΕΒΕ.
7. Αποκλειστικά δημόσια Παιδεία και Υγεία-Πρόνοια, καλλιτεχνική παιδεία για όλα τα παιδιά.
8. Να αποσυρθεί το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων των 101 εποπτευόμενων από το κράτος μορφωτικών και πολιτιστικών φορέων. Κανένας φορέας να μην περάσει στην Τοπική Διοίκηση. Με τη λειτουργία του «Καλλικράτη» στην Τοπική Διοίκηση είναι βέβαιο το ξεπούλημά τους στους ιδιώτες ή η διάλυσή τους.
9. Για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος οι εποπτευόμενοι από το ΥΠΑΙΘΠΑ φορείς πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιοι (ΝΠΔΔ) με καθοριστική συμμετοχή στις διοικήσεις τους των συλλογικών φορέων των καλλιτεχνών και των εργαζομένων σε αυτούς. Αυτό αποτελεί τη μοναδική δικλείδα ελέγχου της διαχείρισής τους . Με τη διασφάλιση της σταθερής και πλήρους εργασίας για τους εργαζόμενους χωρίς καμία περικοπή θέσεων .
10. Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση στον Πολιτισμό στο 2% του κρατικού προϋπολογισμού Θα πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις σε χρηματοδότηση, υποδομές και σε ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό για την λειτουργία των δημόσιων φορέων του Πολιτισμού ώστε να συνεισφέρουν στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και στην υπηρέτηση του Πολιτισμού ως κοινωνικού αγαθού. .
11. Κανείς ιδιώτης να μη συμμετέχει στους κρατικούς θεσμούς για την πολιτιστική ανάπτυξη. Η πρόσδεση της τέχνης στα ιδιωτικά συμφέροντα και ο εναγκαλισμός του κράτους με τους επιχειρηματίες στο χώρο του Πολιτισμού περιορίζει και δεσμεύει καταστροφικά την καλλιτεχνική δραστηριότητα, είναι μακριά και έξω από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες στον πολιτισμό.
12. Ο Πολιτισμός και η Ιστορία του είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο της αυτογνωσίας κάθε λαού. Απαιτούμε να διευκολυνθεί η πρόσβαση του λαού, των λαϊκών στρωμάτων στα μουσεία, στις βιβλιοθήκες, στα θέατρα, στις πινακοθήκες, στις συναυλίες και γενικότερα στην πολιτιστική δραστηριότητα. Να καθιερωθεί φθηνό εισιτήριο και δωρεάν είσοδος για τους νέους και τους ανέργους, να επανέλθει η δωρεάν είσοδος για τους καλλιτέχνες και να επανέλθει η δωρεάν είσοδος για όλο το λαό μια μέρα την εβδομάδα, στα πλαίσια της ανάγκης για την ανάπτυξη της μόρφωσης όλων και ιδιαίτερα των νέων.
Για το ΔΣ του ΕΕΤΕ
Η Πρόεδρος
Εύα Μελά
Ο Γεν. Γραμματέας
Δημήτρης Βάρβογλης