17 Δεκ 2012

Εκλογές (εν κρυπτώ) ανάδειξης προέδρου στο Μουσικό με το νέο Νόμο Πλαίσιο


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ:  
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΣ

Σήμερα, 17/12/2012, διεξάγονται εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο τμήμα Μουσικών Σπουδών. Γιατί όμως αυτό συνιστά λόγο για να γράψουμε καταγγελία;
·         Οι εκλογές αυτές συνιστούν εφαρμογή των Νόμων – Πλαίσιο Διαμαντοπούλου/Αρβανιτόπουλου. Νόμοι οι οποίοι έχουν απονομιμοποιηθεί από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, μετά από αγώνες οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφές ότι το Δημόσιο Δωρεάν και Δημοκρατικό πανεπιστήμιο δεν είναι υπό αμφισβήτηση. Η αντίδραση απέναντι στην εφαρμογή δε συνιστά μια εμμονή του φοιτητικού κινήματος απέναντι στο νόμο αυτό καθ’ αυτό, αλλά στο δικαίωμα των φοιτητών να σπουδάζουν με αξιοπρέπεια (με σίτιση, στέγαση και συγγράμματα), δωρεάν (ο νόμος προβλέπει δίδακτρα), να έχουν λόγο στα τεκτενόμενα της πανεπιστημιακής ζωής (δεν προβλέπεται η επί της ουσίας συμμετοχή των φοιτητών στα συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου) και να αποκτούν πτυχία με αξία τα οποία θα εξασφαλίζουν τη στοιχειώδη επαγγελματική μας προοπτική.

·        Ο πρόεδρος θα προεδρεύει σε ένα όργανο «διακοσμητικό» χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Μοναδική αρμοδιότητα του οργάνου αυτού είναι να επιβεβαιώνει ήδη ειλημμένες αποφάσεις από τα γνωστά πλέον, Συμβούλια Διοίκησης.  Ενώ μέχρι τώρα το «τμήμα» είχε την ευθύνη της διαμόρφωσης του προγράμματος σπουδών, της επιλογής των καθηγητών που θα το πλαισιώνουν, του ορισμού των εξετάσεων, της συζήτησης των ζητημάτων που κατά καιρούς φέρνουν οι φοιτητές, επί της ουσίας δηλαδή ήταν το αρμόδιο όργανο για την ακαδημαϊκή και κοινωνική συγκρότηση του τμήματος, πλέον, όλα αυτά ορίζονται από τα Συμβούλια Διοίκησης. Μοναδικός ρόλος του τμήματος λοιπόν είναι να επικυρώνει τις αποφάσεις τις οποίες παίρνουν οι «manager» των διορισμένων από την κυβέρνηση Συμβουλίων Διοίκησης.

·        Στο όργανο στο οποίο θα «προεδρεύει» ο πρόεδρος, δε θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι φοιτητές. Στο όργανο αυτό μπορεί να συμμετέχει ένας και μοναδικός εκπρόσωπος των φοιτητών, χωρίς να εξασφαλίζεται ότι οι φοιτητές θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής με έναν πλουραλιστικό, μαζικό, δημοκρατικό τρόπο.

·         Οι εκλογές έγιναν εν κρυπτώ. Απέναντι σε αυτή τη διαδικασία ορόσημο για την εφαρμογή του νόμου στο τμήμας μας, οι αρμόδιοι καθηγητές δεν είχαν την τσίπα να ενημερώσουν τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους φοιτητές δηλαδή, για τη διαδικασία αυτή. Δεν υπήρχε καμία επίσημη ανακοίνωση τόσο στο site του τμήματος, όσο και σε αυτό της κοσμητείας, ή στους πίνακες ανακοινώσεων της σχολής ή στο ντουλαπάκι του φοιτητικού συλλόγου στη γραμματεία. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος, μοναδικός υποψήφιος, δεν μπήκε καν στον κόπο να παρουσιάσει δημόσια και εντύπως έναν απολογισμό της θητείας του και το ποια ζητήματα και με ποιο τρόπο θέλει να αναδείξει στην επανεκλογή του.

ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ, ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ, ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ.


ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΑΦ–ΚΑΡΦΙ / εαακ