12 Δεκ 2012

«Μουσική και Αρχιτεκτονική: συγκλίσεις και αποκλίσεις», εκδήλωση με ελεύθερη είσοδο



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


FORUM Μουσική – Τέχνη - Επιστήμη

«Μουσική και Αρχιτεκτονική: συγκλίσεις και αποκλίσεις» 
Στο πλαίσιο της νέας, διεπιστημονικής σειράς ομιλιών, Μουσική – Τέχνη – Επιστήμη



Γιάννης Αθανασόπουλος
, αρχιτέκτων
Μηχανικός ΕΜΠ

Ηλίας Γιαννόπουλος, μουσικολόγος –Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», επιστημονικός συνεργάτης Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου ΤΕΙ Ιονίων Νήσων


Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, 18:00, Είσοδος Ελεύθερη

Αίθουσα Διδασκαλίας, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη»
(στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)


Η Βιβλιοθήκη διοργανώνει μια νέα σειρά ομιλιών με θέμα τη μουσική και τη σχέση της με αδελφές τέχνες και επιστήμες. Σκοπός των ομιλιών αυτών που θα έχουν τη μορφή forum είναι να αναδείξουν σημεία σύγκλισης των ανθρωπιστικών σπουδών και να φέρουν σε διάλογο την τέχνη με την επιστήμη.

Η πρώτη ομιλία της σειράς με τίτλο «Μουσική και Αρχιτεκτονική: συγκλίσεις και αποκλίσεις» και ομιλητές τους Γιάννη Αθανασόπουλο και Ηλία Γιαννόπουλο, θα πραγματοποιηθεί τη 
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου στις 18:00, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Βιβλιοθήκης.

Επιμέλεια σειράς: Ηλίας Γιαννόπουλος.
Είσοδος ελεύθερη

Βιογραφικά σημειώματα ομιλητών
Ηλίας Γιαννόπουλος. Είναι πτυχιούχος πιάνου του Ωδείου Αθηνών και κάτοχος Magister Artium στη μουσικολογία και τη φιλοσοφία (Πανεπιστήμιο Albert-Ludwigs Freiburg i. Br). Είναι αριστούχος διδάκτορας μουσικολογίας (φιλοσοφικής αισθητικής της μουσικής) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1999 ανήκει στο επιστημονικό δυναμικό της Μουσικής Βιβλιοθήκης ‘Λίλιαν Βουδούρη’, από το 2003 ως υπεύθυνος ανάπτυξης συλλογής. Από τον Οκτώβριο του 2012 διδάσκει ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς και εκδοτικούς φορείς της χώρας είτε ως ομιλητής είτε ως συγγραφέας εισαγωγικών σημειωμάτων και άρθρων (ΟΜΜΑ, Ελληνικό Φεστιβάλ, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Πολιτιστική Ολυμπιάδα κ.ά.). Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια, μεταξύ άλλων στο συνέδριο Philosophy of Art στο Inter-University Center του Dubrovnik και της Society for European Philosophy στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Manchester. ‘Aρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε μουσικολογικά περιοδικά και συλλογικές εκδόσεις. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού Μουσικολογία και της διεπιστημονικής International Society for the Study of Time (ISST).
Γιάννης Αθανασόπουλος. (Αθήνα, 1970, Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, 1994). Είναι υπ. Διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ. Έχει διδάξει ως συμβασιούχος διδάσκων σύμφωνα με το Π.Δ. 407/80 στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ στο Εργαστήριο Μορφολογίας - Ρυθμολογίας, και από το 2005 ως προσκεκλημένος διδάσκων στο κατ’ επιλογήν υποχρεωτικό μάθημα των Ειδικών Θεμάτων Συνθέσεων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ με τίτλο: «Μουσικές και Αρχιτεκτονικές Συμπορεύσεις. Η Αντίστιξη ως εργαλείο μουσικής και αρχιτεκτονικής σύνθεσης». Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, και έχει συμμετάσχει και βραβευτεί σε Πανελλήνιους Αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Είναι συγγραφέας του συλλογικού τόμου "Αρχιτεκτονικές και μουσικές συμπορεύσεις. Η αντίστιξη ως εργαλείο μουσικής και αρχιτεκτονικής σύνθεσης" (Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2011). Είναι διπλωματούχος Βιόλας και έχει συμμετάσχει ως έκτακτο μέλος σε συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, καθώς και σε  συναυλίες μουσικής δωματίου ως μέλος διαφόρων σχημάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.
Πληροφορίες για το Δελτίο: Μαριάννα Αναστασίου, 210 7282 771, www.mmb.org.gr