21 Νοε 2012

Συνέντευξη - καταγγελία της Πανελλήνιας Ενωσης Μουσικών ΟΤΑ

Κλειστά τα Δημοτικά Ωδεία Κεντρικής Μακεδονίας
Συνέντευξη - καταγγελία της Πανελλήνιας Ενωσης Μουσικών ΟΤΑ

Δύο μήνες μετά την επίσημη έναρξη του εκπαιδευτικού έτους (25/ Σεπτέμβρη), δεν ξεκίνησε ακόμη η λειτουργία των Δημοτικών Ωδείων (Κοινωφελών Επιχειρήσεων) των Δήμων που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ, καθώς τα αρμόδια υπουργεία δεν εγκρίνουν τις ετήσιες συμβάσεις των καθηγητών τους. Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας το μεθοδευμένο αδιέξοδο που δημιουργείται, ορισμένοι δήμοι, πρωτοστατούν για μετατροπή των Δημοτικών Ωδείων σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, με «επιχειρηματίες» τους καθηγητές και «πελάτες» τους γονείς και τους σπουδαστές.


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ενωσης Μουσικών ΟΤΑ, σε χτεσινή συνέντευξη, στη Θεσσαλονίκη, κατήγγειλε, ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης, χιλιάδες μαθητές ανά την Ελλάδα, παρά την οικονομική δυσπραγία των οικογενειών τους, θέλουν αλλά δεν μπορούν να αρχίσουν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Επίσης, δεν μπορούν να γίνουν οι επαναληπτικές εξετάσεις και οι εξετάσεις για την απόκτηση επαγγελματικού τίτλου σπουδών.
Ταυτόχρονα, εκατοντάδες καθηγητές παραμένουν άνεργοι, αγωνιούν για την επιβίωσή τους και νιώθουν να υποβαθμίζεται ανεπανόρθωτα η ποιότητα, η αξία και η κατοχύρωση του εκπαιδευτικού τους έργου στα Δημοτικά Ωδεία.

Στην Κεντρική Μακεδονία, το πρόβλημα αφορά 20 Δημοτικά Ωδεία, με περίπου 500 καθηγητές και 5.500 μαθητές.

Οπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, μαζί με τα δημοτικά ωδεία λειτουργούν, στους ίδιους φορείς, και άλλες σχολές (λ.χ. μπαλέτου, παραδοσιακών και μοντέρνων χορών, ζωγραφικής, κοσμήματος, φωτογραφίας, κ.ά.), οι οποίες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.
Προειδοποίησαν ότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, του χρόνου τα Δημοτικά Ωδεία δε θα λειτουργούν με τη σημερινή τους μορφή. Παράλληλα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προωθούμενη αποκρατικοποίηση - ιδιωτικοποίηση των Δημοτικών Ωδείων, που «θα έχει θύματα τους εργαζόμενους καθηγητές- που οδηγούνται σε υποβαθμισμένες οικονομικά και θεσμικά σχέσεις εργασίας - και τους μαθητές και τους γονείς τους, που θα κληθούν να πληρώσουν πολύ αυξημένα δίδακτρα για υποβαθμισμένο διδακτικό έργο».

Οι εκπαιδευτικοί των Δημοτικών Ωδείων την Κυριακή 25 Νοέμβρη θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την παραπέρα δράση τους. Απαιτούν να επαναπροσληφθούν άμεσα όλοι οι καθηγητές των δημοτικών ωδείων, με σεβασμό στις Συλλογικές Συμβάσεις και στη νομοθεσία για τα ωδεία. Να διαφυλαχθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας των πολιτιστικών - εκπαιδευτικών δομών των Δήμων.

Θυμίζουμε ότι βουλευτές του ΚΚΕ έφεραν το θέμα στη βουλή το προηγούμενο διάστημα. Το ΚΚΕ στηρίζει το αίτημα να μην κλείσει κανένα Δημοτικό Ωδείο και να έχουν μόνιμο προσωπικό με δικαιώματα για να στηριχτούν αυτές οι ελάχιστες υποδομές μουσικής εκπαίδευσης στη χώρα. Ταυτόχρονα, παλεύει στο πλαίσιο της γενικότερης πάλης για ριζικές αλλαγές, για να υπάρξει αναβαθμισμένη καλλιτεχνική εκπαίδευση με ευθύνη του κράτους, σε κέντρα στους δήμους, που θα καλλιεργούν κάθε μορφή τέχνης, σε συνεργασία με το σχολείο τις απογευματινές ώρες και θα παρέχονται δωρεάν στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν.

Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη