23 Ιουν 2013

Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, για την παγκόσμια ημέρα μουσικής

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ"
Σαπφούς 10 Αθήνα, τηλ:210.3213694, φαξ:210.3215246, e-mail  pmu@pmu.gr

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
21/6/2013
 
Σήμερα με πανηγυρικό τρόπο σε όλη την Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας γιορτάζουμε την Παγκόσμια μέρα της Μουσικής.
Πίσω από τις λαμπρές φιέστες που διοργανώνουν δωρεάν, φορείς της Τοπικής Διοίκησης και όχι μόνο, κρύβεται μία πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό το κλίμα.

Πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση μέσα στα λίγα λεπτά που κρατά μια κυβερνητική δήλωση, ακύρωσε τη λειτουργία και το έργο πολλών δεκαετιών των Μουσικών Συνόλων της Ε.Ρ.Τ.
Δεν πρόκειται για μια απόφαση που καταργεί μια περιφερειακή ή δευτερεύουσα Ορχήστρα, αλλά για μια απόφαση που χτυπά στο κέντρο αυτού που λέμε δημόσιες πολιτιστικές υποδομές.

Χαρακτηριστικό της ιστορίας της Ε.Ρ.Τ. πέρα από τις καλλιτεχνικές περγαμηνές που έχει κατακτήσει, είναι ότι το 1943 στο μέσο της γερμανικής κατοχής, οι μουσικοί της ακύρωσαν κεντρική εκδήλωση των κατακτητών για το τρίτο Ράϊχ, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα του λαού μας ενάντια στο φασισμό, με κίνδυνο της ζωής τους.

Σήμερα που η μεγάλη καπιταλιστική κρίση οξύνεται και χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, η κυβέρνηση και τα κόμματα που παλεύουν για το ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος αυτών που τη δημιούργησαν, καταργούν σχεδόν κάθε δυνατότητα πρόσβασης στο πολιτιστικό αγαθό του Πολιτισμού, για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας.

Το κλείσιμο των Συνόλων της Ε.Ρ.Τ. δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, ούτε η τελευταία πράξη ενός έργου. Ακολουθεί συνέχεια με απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, με πρώτους αυτούς που εργάζονται στις πολιτιστικές υποδομές των Δήμων.
Αυτές οι εξελίξεις έρχονται σα συνέχεια της κατάργησης των επιχορηγήσεων, του κλεισίματος της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής και της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

Συγχρόνως η κυβέρνηση παραδίδει τον Πολιτισμό στις ανάγκες κερδοφορίας μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων. Αναλαμβάνει την πλήρη κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων του Μεγάρου Μουσικής που φθάνουν τα 295 εκατ.ευρώ!! Προχωρά τη λεόντιο συμφωνία με το 'Ίδρυμα Νιάρχος' που του παραδίδει το ανεκτίμητης αξίας Φαληρικό Δέλτα για 100 χρόνια προικοδοτώντας την επένδυση με 48 εκατ.ευρώ το χρόνο!!

Έτσι ετοιμάζει τον λαμπρό Πολιτισμό της άρχουσας τάξης, με εργαζόμενους χωρίς κανένα δικαίωμα, με αμοιβές πείνας και εργασία σε καθεστώς τρομοκρατίας. Για το λαό θα προσφέρεται η υποκουλτούρα ώστε να εδραιώνεται η υποτέλειά του και ο συμβιβασμός του με αυτήν. Επαφή με τα μεγάλα δημιουργήματα της Τέχνης θα μπορεί να έχει μόνο μια φορά το χρόνο σε επετείους όπως η σημερινή, που απλώς θα του μεγαλώνει το θαυμασμό γι' αυτούς που κρατούν τις τύχες μας στα χέρια τους.

Η έλλειψη Δημόσιας και Δωρεάν Μουσικής Εκπαίδευσης, η πολιτική κλεισίματος των λίγων Μουσικών Σχολείων, αποκλείει τη μεγάλη πλειοψηφία της νέας γενιάς από την αισθητική αγωγή, αναγκαίο στοιχείο για την ανάπτυξη της συνείδησης των νέων. Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έβαζε το ερώτημα : «Στους σκοτεινούς καιρούς θα ακούγονται λες ακόμα τραγούδια;» και απαντούσε «Ναι, θα ακούγονται τραγούδια για τους σκοτεινούς καιρούς».

Καλούμε τους μουσικούς και όλους τους εργαζόμενους, τα δύσκολα χρόνια που έρχονται να παλέψουμε από κοινού για ένα Πολιτισμό που θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Που θα διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του καθενός σε αυτόν και οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες θα έχουν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Αγωνιζόμαστε για :

·        Να επαναλειτουργήσουν τα Μουσικά Σύνολα της Ε.Ρ.Τ., με κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.

·        Να μην κλείσει, ή να μην αλλάξει χαρακτήρα κανένα κρατικό, ή δημοτικό Μουσικό Σύνολο.

·        Σ.Σ.Ε. που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

·        Ιατροφαρμακευτική κάλυψη και Νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους.

·        Επίδομα ανεργίας στο 80 % του μισθού για όσο χρόνο κάποιος παραμένει άνεργος.

·        Δημόσια και Δωρεάν Μουσική Εκπαίδευση.
Να μην κλείσουν τα Μουσικά Σχολεία.