18 Μαρ 2014

"Είμαστε σε Αδιέξοδο" Επιστολή εργαζόμενων στην Καμεράτα και ψήφισμα υποστήριξης από ομοσπονδίες και σωματεία

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ KAMΕΡΑΤΑ-ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
 Η ΚΑΜΕΡΑΤΑ-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε το 1994 από το Υπουργείο
Πολιτισμού και το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» .
Σήμερα παραμένει η μοναδική ελληνική ορχήστρα με τόσο σημαντική διεθνή παρουσία. Παρ' όλη την πλούσια πολιτιστική και εκπαιδευτική της δράση, ζει εδώ και καιρό σε δύο παράλληλα σύμπαντα.
Από τη μία μεριά οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες δείχνουν τους κόπους και τις επίπονες προσπάθειες να καρποφορούν – βραβεία Diapason για τις ηχογραφήσεις της, εμφανίσεις σε μεγάλες αίθουσες της Ευρώπης, αναγνώριση από το διεθνή και εγχώριο Τύπο. Από την άλλη μεριά, είναι ευρέως γνωστό, ότι οι εργαζόμενοι διανύουν ήδη 4,5 μήνες απλήρωτοι, τους οφείλονται αποζημιώσεις εκτός έδρας από το Σεπτέμβριο 2013, καθώς και η καταβολή στους μουσικούς συγγενικών δικαιωμάτων που απορρέουν, βάσει σύμβασης, από εμπορική χρήση ηχογραφήσεων, βιντεοσκοπήσεων και ζωντανών τηλεοπτικών αναμεταδόσεων.
Σε όλο αυτό το διάστημα των μεγάλων οικονομικών δυσκολιών -από το Δεκέμβριο του 2012- και της ανέχειας για κάποιους από εμάς, δεν σταματήσαμε να εργαζόμαστε ούτε για μία ημέρα έχοντας πάντα ως κύριο μέλημά μας το καλό της Ορχήστρας. Εργαζόμαστε μάλιστα εδώ και καιρό με εντατικότερους και συχνά εξουθενωτικούς ρυθμούς κι αυτό γιατί η απώλεια χορηγιών και η μείωση της κρατικής επιχορήγησης μας υποχρεώνει να «ανοιχτούμε» σε περισσότερες δικές μας παραγωγές αλλά και σε αναζήτηση άλλων πόρων όπως τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Παρότι οι παραπάνω δραστηριότητες απαιτούν άλλου είδους διοικητικές δομές, το διοικητικό προσωπικό τις έχει φέρει εις πέρας με πλήρη επιτυχία.
Σε ότι αφορά τις οικονομικές απολαβές μας, πρέπει να τονίσουμε πως έχουμε ήδη δεχθεί δύο μειώσεις στις αποδοχές μας, το 2009 και το 2011 σε ποσοστό έως 20%, πειθόμενοι από τα προγράμματα εξυγίανσης που μας παρουσίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.
Από το καλοκαίρι όμως του 2013 η κατάσταση έγινε αφόρητη. Οι πληρωμές καθυστερούν όλο και περισσότερο. Παράλληλα υπήρξε διοικητική κρίση με την παραίτηση του Προέδρου, Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του Νομικού Συμβούλου και του Οικονομικού Διευθυντή το Μάιο του 2013. Και πάλι όμως οι εργαζόμενοι εργαστήκαμε σκληρά και καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας παραγωγές όπως την όπερα «Alessandro» που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αλλά και σε πολλά θέατρα της Ευρώπης, σημειώνοντας εξαιρετική επιτυχία. Συνάμα η Καμεράτα επιλέχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού να ανοίξει τις επίσημες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την ανάληψη της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με μία συναυλία στο «Palais desBeauxArts» των Βρυξελλών, έχοντας όλο της το προσωπικό απλήρωτο. Οι ίδιοι οι μουσικοί ανέλαβαν τα εκτός έδρας έξοδα τους.
Οι επίμονες εκκλήσεις μας, προφορικές και γραπτές, προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού έμειναν αναπάντητες. Αντιθέτως σε όλες τις απαιτήσεις, οι εργαζόμενοι σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Τώρα, οκτώ μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τα νέα μέλη του ΔΣ και ενώ είμαστε απλήρωτοι από τον Οκτώβριο του 2013, μας ανακοινώνεται άλλο ένα σχέδιο εξυγίανσης με νέες μειώσεις μισθών έως και 27,5% -σύνολο που αγγίζει το 50%- σχέδιο που δεν φαίνεται να έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, όντας πρόχειρο και ατελές.
  ώρα πια δεν πειθόμαστε. Αυτοί είναι οι λόγοι που μας οδήγησαν στην επιλογή της επίσχεσης εργασίας. Δεν υπάρχει προγραμματισμένο κανένα βιώσιμο σχέδιο για την Ορχήστρα και εμείς δεν μπορούμε να ταξιδεύουμε πια στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα. Οι επιλογές, μας κλείνουν τα σπίτια και μας οδηγούν στο γκρεμό.
Παρακαλούμε όσους διαβάσουν αυτό το κείμενο, να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους ότι όλοι εμείς που προβήκαμε, μέσω της επίσχεσης, στην διεκδίκηση των δεδουλευμένων μας, δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε βασικές βιοτικές μας ανάγκες και επιθυμούμε ειλικρινά την εξεύρεση μίας οριστικής λύσης για την βιωσιμότητα της Ορχήστρας. Καλούμε τη Διοίκηση του Οργανισμού να μην εξαντλείται σε υποσχέσεις και να επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για την διασφάλιση του μέλλοντος των εργαζομένων.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟΨήφισμα υποστήριξης από ομοσπονδίες και σωματεία
Οι Ομοσπονδίες και  τα Σωματεία που συνυπογράφουν αυτό το ψήφισμα βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, που παραμένουν απλήρωτοι 4,5 μήνες και αγωνίζονται με επίσχεση εργασίας για την πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους.
Καλούμε τους συνιδρυτές του Οργανισμού,  δηλαδή το Υπουργείο Πολιτισμού  και Αθλητισμού και τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» να αναλάβουν  τις ευθύνες τους και να δώσουν  βιώσιμη λύση στη λειτουργία αυτού του Οργανισμού, ο οποίος να σημειώσουμε ότι είναι από τους σπουδαιότερους  πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό και με εξέχουσα εκπαιδευτική  και καλλιτεχνική παρουσία στο εσωτερικό.
Να θυμίσουμε ότι η πολυβραβευμένη Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, άνοιξε τις επίσημες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την ανάληψη της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  με μία συναυλία στο “Palais de beaux arts” των Βρυξελλών, την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014, στην οποία οι μουσικοί  και το  διοικητικό προσωπικό εργάστηκαν  όντας απλήρωτοι, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τα έξοδα τους  εκτός έδρας.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου  εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες των εργαζομένων της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής  και απαιτούν την ικανοποίηση  των δίκαιων αιτημάτων τους.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης
Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ
Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών
Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου
Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης Ο.Τ.
Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας
Σύνδεσμος Επαγγελματιών Μουσικών Κέρκυρας
Σύλλογος Χορευτών Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Ένωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδος
Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου
Σύλλογος Εργαζομένων στο Κ.Θ.Β.Ε. Πάσης Φύσεως Προσωπικού
Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χορευτών-τριων Πολυπολιτισμικών Χορών
Πανελλήνια Ένωση Μουσικών ΟΤΑ