17 Αυγ 2013

Ενώσεις Μουσικής: Καμία δέσμευση από το Υπουργείο ο αγώνας μας ανυποχώρητος

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΛ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΕΝΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΩΔΕΙΩΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ (Σ.Κ.Ω.Α.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ (Π.Μ.Σ.)
Επιτροπή Αγώνα Καθηγητών Μουσικής στην Εκπαίδευση

 
Τετάρτη 07-08-2013
Στις διαδοχικές συναντήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας δεν υπήρξε καμία δέσμευση εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου για την επαναφορά του μαθήματος της μουσικής, στο πρόγραμμα όλων των γυμνασιακών τάξεων (συνάντηση ΟΛΜΕ, επιστημονικών, συνδικαλιστικών εκπροσώπων με υφυπουργό 6/8/13). 
Παράλληλα με τη μείωση των ωρών και των άλλων καλλιτεχνικών μαθημάτων είναι εμφανές ότι στη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό, το υπουργείο της παιδείας δεν διστάζει να υποβαθμίσει αντικείμενα τέχνης και πολιτισμού στο βωμό υλοποίησης αντεργατικών μέτρων όπως η κατάργηση οργανικών θέσεων με σκοπό μετακινήσεις, διαθεσιμότητες και απολύσεις, παρʼ όλο που τρία χρόνια πριν εκδόθηκαν τα νέα σχολικά βιβλία. Αποδεικνύεται πως δεν υπάρχει κανένας παιδαγωγικός στόχος ούτε συνέχεια στην εκπαιδευτική διαδικασία στο σχεδιασμό του ωρολογίου προγράμματος, βασικός κανόνας για την εκπαίδευση στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ο μοναδικός στόχος είναι να συμπληρωθεί, με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος ο αριθμός των απολύσεων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην τρόικα.
Εμείς επιμένουμε, βρισκόμενοι παράλληλα αλληλέγγυοι και σε όλους τους συναδέλφους των οποίων οι ειδικότητες πλήττονται.
 
Η Μουσική ως αγωγή, έκφραση, γνώση, ανακούφιση, διασκέδαση πρέπει να ακολουθεί το παιδί σε όλη τη διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσής του αλλά και στις λυκειακές εξετάσεις. Το αίτημά μας δεν είναι συντεχνιακό. Είναι αποτέλεσμα επιστημονικών, ιατρικών και παιδαγωγικών μελετών που εκθειάζουν την τέχνη της μουσικής ως απαραίτητο και ικανότατο εργαλείο γνώσης και πολιτισμού για την ψυχοσωματική ανάπτυξη αλλά και την κοινωνικοποίηση των παιδιών!
 
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει το ανυπόγραφο έγγραφο το οποίο δημιουργήθηκε από «παράγοντες» που δεν έχουν καμιά σχέση, ως δημιουργοί, με τις τέχνες και τη μουσική ειδικότερα. 
Διεκδικούμε τη διδασκαλία της μουσικής στα πλαίσια ωρολογίου προγράμματος σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου καθώς και να υπολογίζεται στο ωράριο της οργανικής του εκπαιδευτικού μουσικής το δίωρο της χορωδίας. 
Καλούμε τους μουσικούς των ορχηστρών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τους Έλληνες συνθέτες, τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας, τους έλληνες πολίτες σε συμπαράσταση προκειμένου να μην εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές.
Διεκδικούμε το σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας, σε εμάς και στην πατρίδα μας!
 
Τα προεδρεία των ενώσεων