3 Απρ 2013

Πρόταση για τη συνέλευση φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, 03/04/13



Πρόταση για τη συνέλευση φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, 03/04/13

Ως φοιτητές του τμήματος Μουσικών Σπουδών επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε ότι δε θα απειληθεί η ύπαρξη του τμήματος από την επόμενη φάση του σχεδίου Αθηνά. Γι αυτό το λόγο επιθυμούμε ένα τμήμα μαζικό, ζωντανό, το οποίο θα έχει να επιδείξει πλούσιο πολιτιστικό έργο.

Όσον αφορά το ζήτημα της μείωσης των εισακτέων, θεωρούμε ότι η συρρίκνωση σχεδόν στο μίσο του τμήματός μας δεν είναι προς το συμφέρον του τμήματος, για τους παρακάτω λόγους:
·         Δε συνιστά βελτίωση του επιπέδου του τμήματος η αύξηση της βάσης. Το επίπεδο κρίνεται προτίστως από τη δουλειά η οποία γίνεται στο τμήμα και από το επίπεδο των αποφοίτων του. Άλλωστε, η ίδια η πραγματικότητα δείχνει ότι η χαμηλή βάση για το 2012 δεν οφείλεται στον αριθμό των εισακτέων, αλλά στην αδυναμία των υποψηφίων να πιάσουν τη βάση στα ειδικά μαθήματα.
·         Οποιαδήποτε συζήτηση αναφορικά με το επίπεδο των παρεχόμενων σπουδών στο τμήμα μας αρχίζει και τελειώνει με το επίπεδο των εισακτέων (δηλαδή ανθρώπων οι οποίοι δεν είναι ακόμα καν κομμάτια του τμήματος) και τη βάση εισαγωγής είναι υπεκφυγή και στρουθοκαμηλισμός. Οφείλουμε να συζητήσουμε για το πρόγραμμα σπουδών, τα συγγράμματα, το περιεχόμενο των μαθημάτων, τον τρόπο διδασκαλίας, την υλικοτεχνική υποδομή του τμήματος, την εύρεση πόρων για την προβολή της δουλειάς του τμήματος σε συνέδρια και εκδηλώσεις, την πολιτισμική και κοινωνική εξωστρέφεια του τμήματος κ.α.
·         Με το υπάρχον πρόγραμμα σπουδών, υπάρχει ο κίνδυνος να ερημώσουν οι λιγότερο δημοφιλείς κατευθύνσεις, οι οποίες θα δηλώνονται από μονοψήφιο αριθμό φοιτητών ανά έτος. Επίσης, η αναλογία ενός καθηγητή ανά δύο φοιτητές κάθε έτος, δημιουργεί τον κίνδυνο το υπουργείο Παιδείας, με τη δαμόκλειο σπάθη της Τρόικα, να προχωρήσει προοπτικά σε μείωση των μελών ΔΕΠ του τμήματός μας. Έτσι, όχι μόνο θα απολυθούν καθηγητές μας αλλά θα μείνουν ορφανά από διδάσκοντες ολόκληρα γνωστικά αντικείμενα.
·         Το σχέδιο Αθηνά όπως κοινοποιήθηκε φέτος απειλεί ως επί το πλείστον τμήματα τα οποία είναι ολιγομελή τόσο σε αριθμό φοιτητών όσο και σε αριθμό μελών ΔΕΠ. Το επιχείρημα το οποίο λέει ότι απειλούνται τα τμήματα με χαμηλή βάση, ακυρώνεται με πολλά παραδείγματα, όπως αυτό του προγράμματος Ψυχολογίας και της Αγγλικής Φιλολογίας. Όπως και να χει, οι λίγοι εισακτέοι δεν εξασφαλίζουν υψηλή βάση έτσι και αλλιώς για το τμήμα μας, ενώ μόλις πέρισυ, με 90 εισακτέους η βάση άγγιξε τα υψηλώτερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε:
1)      Την πρόταση εκ μέρους του τμήματος να μείνουν οι εισακτέοι ως έχουν, ή να αυξηθούν, όπως όλα τα υπόλοιπα τμήματα της Φιλοσοφικής
2)      Το ζήτημα των εισακτέων να συζητηθεί εκ νέου και εκτενώς σε τμηματική συνέλευση, γιατί για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η συνεννόηση του Προέδρου με καθηγητές μέσω email δεν αρκεί. Στη συνέλευση αυτή να ΄χουν λόγο και οι φοιτητές.
3)      Να αρχίσει μια κουβέντα επί της ουσίας για το πρόγραμμα σπουδών και το επίπεδο του τμήματος. Ως φοιτητές του τμήματος, να διοργανώσουμε στο ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς μια συνεδριακού τύπου διημερίδα με ενδεικτικό θέμα «Ποια θα έπρεπε και ποια μπορεί να είναι η φυσιογνωμία του τμήματος Μουσικών Σπουδών και ποιος ο ρόλος του σχετικά με τον Πολιτισμό, τη Μουσική Εκπαίδευση και την Κοινωνία».
4)      Να μεριμνήσει το τμήμα ώστε να εισαχθούν στην εγκύκλιο δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα ειδικά μουσικά μαθήματα, τα οποία θα διδάσκονται από απόφοιτους πανεπιστημιακών τμημάτων. Επίσης, να αναλάβει το τμήμα να οργανώσει υπό την αιγίδα του σεμινάρια επιμόρφωσης των διορθωτών. Τέλος, να επαναξιολογήσει το επίπεδο των θεμάτων και το ενδεχόμενο τα δύο μαθήματα να συγχωνευτούν σε ένα.
5)      Σε περίπτωση που κρίνεται το επίπεδο των εισαχθέντων ανεπαρκές, αντί να «διώχνονται» από το τμήμα παίρνοντας λιγότερους εισακτέους, να οργανώνονται άτυπα φροντιστηριακά μαθήματα στο Ά έτος.
6)      Να ανοιχτούμε στην κοινωνία ως τμήμα. Ο «μουσικός Μάης» να διευρυνθεί και σε άλλους μήνες, τουλάχιστον και έναν χειμερινό. Οι συναυλίες να γίνονται σε ποικίλους, ανοιχτούς χώρους, όπως το αίθριο της Φιλοσοφικής, το Σύνταγμα, το Μοναστηράκι, καθώς και όπου υπάρχει κόσμος ο οποίος βιώνει έντονα τις επιπτώσεις της κρίσης (ΟΑΕΔ, απεργοί, απολυμένοι, λαϊκές συνοικίες κ.α.)
7)      Να λειτουργήσουν και άλλα μουσικά σχήματα εκτός από τη Χορωδία. Να διαμορφωθούν οι δομές εκ μέρους του τμήματος ώστε να μπορούν να παρουσιάζονται προσωπικές ή συλλογικές μουσικές δραστηριότητες, όπως θεματικές συναυλίες σε τακτά διαστήματα, δημιουργία ιστοσελίδας, λειτουργία του Studio.
8)      Να βγει επίσημη ανακοίνωση από το τμήμα μας, η οποία να καταδικάζει το σχέδιο Αθηνά τόσο στη Φιλοσοφική όσο και στο σύνολό του, με έμφαση στην επίθεση στις ανθρωπιστικές επιστήμες και τη συρρίκνωση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Να αναρτηθεί η ανακοίνωση αυτή στην επίσημη ιστοσελίδα του τμήματος.