22 Αυγ 2012

Για τη φημολογούμενη απομάκρυνση του Γιώργου Λούκου από το φεστιβάλ Αθηνών...

Ο πνευματικός κόσμος σύσσωμος υπέρ του Γιώργου ΛούκουKoρυφαίες προσωπικότητες της Τέχνης και της διαννόησης προσυπογράφουν ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό για την φημολογούμενη απομάκρυνση του πιο επιτυχημένου διευθυντή που έιχε ποτέ το Φεστιβάλ Αθηνών Γιώργου Λούκου από τη θέση του.


 Αναδημοσίευση από: http://www.lifo.gr/now/culture/15011


Ο πνευματικός κόσμος σύσσωμος υπέρ του Γιώργου Λούκου
Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό για την ενδεχόμενη απομάκρυνση του πιο επιτυχημένου διευθυντή που είχε ποτέ το Φεστιβάλ Αθηνών


Η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Σαν να μην έφταναν οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες, οι δυσβάσταχτες θυσίες που ενσκήπτουν επί δικαίων και αδίκων , ο πόνος για τον ξεπεσμό της χώρας και η αγωνιώδης , ατέρμονη κατάσταση αναμονής μιας επικείμενης κατάρρευσης που όλο αναβάλλεται, έπεσε επιπλέον σαν βόμβα η φήμη ( ελπίζουμε) , ότι η πολύπαθη πόλη των Αθηνών θα στερηθεί την ευεργετική αύρα που πνέει κάθε καλοκαίρι από το Φεστιβάλ Αθηνών, από τότε που το διευθύνει ο σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής του.
« Θα αντικαταστήσουν τον Λούκο» λέει η φήμη. Μα γιατί; Η απορία εύλογη. Διότι:
Είναι πασίγνωστο πως χάρη στον Γιώργο Λούκο, έμπειρο στη διεύθυνση μεγάλων φεστιβάλ, με γνώση του χώρου , με διεθνείς γνωριμίες και ισχυρή προσωπικότητα, η μικρή μας χώρα απέκτησε ένα «μεγάλο» φεστιβάλ γνωστό πλέον διεθνώς στους πιο αναγνωρισμένους καλλιτεχνικούς θεσμούς , σε διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και τον σοβαρό ξένο τύπο!
Είναι πασίγνωστο ότι επί των ημερών του το, επί χρόνια παρηκμασμένο φεστιβάλ Αθηνών, απέκτησε φυσιογνωμία, όραμα και ζωή, αύξησε το κοινό - με όλους τους χώρους του ασφυχτικά γεμάτους, αλλά επί πλέον διαμόρφωσε ένα άλλο, πολυσυλλεκτικό κοινό με τους νέους να κυριαρχούν σε εντυπωσιακά ποσοστά !
Είναι πασίγνωστο ότι ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας , για πρώτη φορά, σε τέτοιο βαθμό και για όλα τα είδη της τέχνης, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί , να ενημερώνεται και να εμπλουτίζει την εμπειρία του με ορισμένα από τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα των άξιων συναδέλφων του διεθνώς, προνόμιο που πριν ανήκε σε όσους, λίγους, μπορούσαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό γι αυτόν τον σκοπό.
Είναι πασίγνωστο πως ο διεθνής τύπος ασχολήθηκε για πρώτη φορά και σε αυτήν την έκταση με έναν καλλιτεχνικό θεσμό της χώρας , προβάλλοντάς την με τον καλύτερο τρόπο, και μάλιστα σε αρνητικούς γι αυτήν καιρούς.
Είναι επίσης γνωστό ότι χάρη στο φεστιβάλ, έλληνες καλλιτέχνες ανοίχτηκαν με μεγάλη επιτυχία, έξω από τα σύνορα της χώρας δημιουργώντας θετική εικόνα για την πατρίδα τους.
Είναι τέλος «κοινό μυστικό» πως πολλοί είναι οι νέοι που όλον τον χρόνο συγκεντρώνουν χρήματα « για να έχουν το καλοκαίρι για το φεστιβάλ» και πολλοί που ρυθμίζουν τον χρόνο των διακοπών τους «ανάλογα με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ».
Κύριε Πρωθυπουργέ
Ένα από τα στραβά που μας έφεραν ως εδώ είναι και η «εθνική κατάρα» να καθαιρούνται από τις θέσεις τους επιτυχημένοι άνθρωποι– είναι γνωστό πόσοι άξιοι εγκατέλειψαν τη χώρα διωγμένοι από την έλλειψη αναγνώρισης του έργου τους.
Σε μια εποχή που οι Έλληνες υποφέρουμε από την έλλειψη χρημάτων έχουμε όσο ποτέ ανάγκη ,σαν αντιστάθμισμα, να βλέπουμε την Πολιτεία να προσφέρει, τουλάχιστον, ηθική αναγνώριση σε όσους την αξίζουν.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Γνωρίζουμε την κρισιμότητα των ημερών . Θα μας κάνετε, παρόλα αυτά την τιμή να μας απαντήσετε; Αληθεύει ή είναι φήμη το «θα αντικαταστήσουν τον Λούκο»;

Οι υπογράφοντες
Λευτέρης Βογιατζής,Ξένια Καλογεροπούλου,Νόνικα Γαληνέα,Μάγια Λυμπεροπούλου,
Θωμάς Μοσχόπουλος ,Σταμάτης Φασουλής, Μιχαήλ Μαρμαρινός ,Δημήτρης Παπαιωάννου, Ρούλα Πατεράκη, Χλόη Γεωργάκη Ομπολένσκυ, Γιώργος Κουμεντάκης, Σταμάτης Κραουνάκης , Λίνα Νικολακοπούλου, Μαρία Φαραντούρη, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιάννης Αγγελάκας, Όλια Λαζαρίδου, Μελίνα Τανάγρη, Γιώργος Βέλτσος, Ρένη Πιττακή ,Κωστής Παπαγιώργης, Αντώνης Αντύπας, Γιώργος Κουρουπός, Αμαλία Μουτούση ,Τζίνα Πολίτη, Δημήτρης Καταλειφός, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μισέλ Φάις, Τάσος Ψιμάρας, Άντζελα Μπρούσκου, Αργύρης Ξάφης , Αργύρης Μπακιρτζής, Δημήτρης Καραντζάς, Νίκος Καραθάνος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Στάθης Τσαγκαρουσιάνος, Μηνάς Χατζησάββας, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Άννα Κοκκίνου, Άννυ Κολτσιδοπούλου,Σταύρος Ντουφεξής, Λυδία Φωτοπούλου,Άκης Σακελλαρίου, Μάκης Μηλάτος, Γιώργος Δεπάστας, Παρθενόπη Μπουζούρη, Γιώργος Σκεύας, Κορνήλιος Σελαμσής, Γιώργος Νανούρης, Ερίκος Σοφράς, Βίκυ Βολιώτη,Τζούλια Τσακίρη, Αλεξία Καλτσίκη, Γιάννης Κότσιφας ,Άννα Μάσχα, Γιώργος Λούλης, Καρυοφιλιά Καραμπέτη,Γιάννης Μόσχος, Νίκος Κουρής, Αθηνά Τσαγκάρη, Γιώργος Δεπάστας,Γιάννης Χάρης , Βίκτωρ Αρδίτης, Βίκος Ναχμίας, Γιάννης Ανδρέου, άκης Ανούσης, Ρίνα Ανούση, Μαρία Ηλιού, Ιωσήφ Βεντούρας, Γιάννης Μαυριτσάκης, Αντώνης Δαγκλίδης, Θέμελης Γλινάτσης
(η λίστα ανανεώνεται συνεχώς)