20 Ιαν 2013

Τι συζητήθηκε και αποφασίστηκε στη συνέλευση της Πέμπτης και μία αποτίμηση..

Παρά την απεργία στο μετρό, την εξεταστική να πλησιάζει απειλητικά, την κακοκαιρία της προηγούμενης μέρας αλλά και το γεγονός ότι είχαμε να κάνουμε συνέλευση από την προηγούμενη άνοιξη, η συνέλευση της Πέμπτης τόσο από θέμα προσέλευσης όσο και από θέμα ποιότητας της κουβέντας μόνο ως επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί. Με το ρητό βέβαια "εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο" να ισχύει και σε αυτή την περίπτωση!

Σχόλια επί της διαδικασίας
Περίπου 35 φοιτητές του τμήματος μαζευτήκαμε και συζητήσαμε σε μια διαδικασία αρκετά πλούσια σε περιεχόμενο, άκρως δημοκρατική, με εκείνο το "αμεσοδημοκρατικό" τρόπο που ταιριάζει στα φοιτητικά αμφιθέατρα. Το λόγο πήραν πέρα από τις παρατάξεις και τις οργανωμένες συλλογικότητες (ΠΚΣ/ΜΑΣ και Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ-ΚΑΡΦΙ/εαακ) οι περισσότεροι από τους φοιτητές που παρεβρέθησαν. Όλες οι τοποθετήσεις χαρακτηρίστηκαν από την πραγματική αγωνία και τα ειλικρινή ερωτήματα που αφορούν το τμήμα μας.  Αποδείχτηκε περίτρανα ότι για να είναι μια διαδικασία ελκυστική, γόνιμη και ειλικρινής πρέπει οι ίδιοι οι φοιτητές να συμμετέχουν ενεργά. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι και οι οργανώμενες συλλογικότητες και οι παρατάξεις δε συμβάλλουν καταλυτικά στη διαδικασία, προσδίδοντάς της εκείνη την κωδικοποιημένη σκέψη η οποία είναι απαύγασμα από τη συλλογική δουλειά που έχει γίνει στο εσωτερικό τους. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ η συνέλευση είχε ανακοινωθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, οι μόνοι οι οποίοι έφεραν γραπτώς τις προτάσεις και τις σκέψεις τους ήταν τα ΕΑΑΚ και το ΜΑΣ, ενώ τόσο εμείς όσο και οι συνάδελφοι από το ΜΑΣ, θεωρούμε ότι δεν εμπλακήκαμε σε αναμεταξύ μας αντιπαραθέσεις, οι οποίες αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση, δεν αφορούν τους φοιτητές και κάνουν τη διαδικασία αποκρουστική.

Τι συζητήθηκε
Η βεντάλια των θεμάτων που θίχτηκαν ήταν αρκετά ανοιχτή. Καταπιαστήκαμε με ζητήματα "μικρά", καθημερινά, εσωτερικά του τμήματος όσο και πιο "μεγαλά", τα οποία άπτονται κεντρικών πολιτικών επιλογών, τα οποία όμως αφορούν το τμήμα μας.
Όσον αφορά την πρώτη κατηγορία, άνοιξε μια συζήτηση για το πρόγραμμα σπουδών και τη φυσιογνωμία του τμήματος, η απουσία πρακτικών μαθημάτων, το γιατί να μπορούμε να δηλώσουμε μόνο μέχρι 7 μαθήματα, η πρόβλεψη για τους επί πτυχίω στο νέο πρόγραμμα, η λειτουργία του στούντιο, οι επικείμενες αφυπηρετήσεις καθηγητών μας κ.α.
Ενώ, για τη δεύτερη κατηγορία, επικεντρωθήκαμε στο ενδεχόμενο κλείσιμο του τμήματος, ή στη συγχώνευσή του με το τμήμα Θεατρικών Σπουδών ή με κάποιο άλλο μουσικολογικό τμήμα της επαρχίας. Παράλληλα, συζητήθηκε και η εφαρμογή του Νόμου Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου στο τμήμα μας, η οποία δε δίνει δικαίωμα συμμετοχής στους φοιτητές, παρά μόνο σε έναν, στη γενική συνέλευση τμήματος.
Τέλος, συζητήθηκαν θέματα τα οποία άπτονται σε δεύτερο επίπεδο του τμήματός μας, όπως η επίθεση στα μουσικά σχολεία και η κατάργηση του μαθήματος της μουσικής.

Τι αποφασίστηκε  

->Κινητοποίηση - Παράσταση διαμαρτυρίας, στη συνέλευση των καθηγητών του τμήματός μας, την ερχόμενη Τετάρτη, 23/01, στις 10.30 πμ διεκδικώντας/απαιτώντας:
  • Να αποδεχτεί η συνέλευση των καθηγητών ότι παρά την αλλαγή του νόμου, οι φοιτητές δικαιούνται να παρεβρίσκονται, να τοποθετούνται και ο λόγος τους να συνυπολογίζεται.
  • Να συμφωνηθεί ότι θα παλέψουμε από κοινού ενάντια σε όποια κίνηση θέτει υπό διακύβευση την ύπαρξη του τμήματός μας, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του, σε ενδεχόμενο κατάργησης ή συγχώνευσής του μέσω του σχεδίου Αθηνά.
  • Να μπορούμε να δηλώσουμε περισσότερα από 7 μαθήματα / εξάμηνο, με ειδική μέριμνα για τα δισεξαμηνιαία μαθήματα.
  • Να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα σπουδών πρόβλεψη για τους επί πτυχίω φοιτητές του νέου προγράμματος, όπως ισχύει και για τους φοιτητές του παλιού.
  • Τη λειτουργία του στούντιο προς χρήση από τους φοιτητές.
->Συμμετοχή στην κινητοποίηση που οργανώνουν μαθητές και γονείς των καλλιτεχνικών - μουσικών σχολείων, στο υπουργείο Παιδείας, στις 30/01.

->Προσπάθεια για χορήγηση ατέλειας (ειδικό κουπόνι για δωρεάν είσοδο) στους φοιτητές του τμήματός μας σε συναυλιακούς χώρους.

-> Νέα συνέλευση, το πρώτο δεκαπενθήμερο αφότου τελειώσει η εξεταστική, εκτός αν προκύψει κάτι έκτακτο και πρέπει να επισπευθεί.

Οι αποφάσεις αυτές θα δημοσιοποιηθούν και σε γραπτό, επίσημο κείμενο, το οποίο ανέλαβε η τμηματική επιτροπή του μουσικού να συντάξει, βάση ενός κειμένου που προτάθηκε, διαμορφώνοντάς το ανάλογα με τη συζήτηση που διεξήχθη.

Συμπέρασμα
Έγινε σαφές ότι μπορούμε να συζητάμε συλλογικά, να συνδιαμορφώνουμε αποφάσεις και να καταλήγουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις. Όταν ο κάθε φοιτητής κάνει προσωπική του υπόθεση τα ζητήματα που αφορούν το τμήμα, τον ίδιο και τους συμφοιτητές του, τότε υπάρχει φως στο τούνελ. Όλοι μαζί, από κοινού, αλληλέγγυοι μεταξύ μας, μέσω των ανοιχτών, αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών μας, μπορούμε να ανατρέψουμε τα δεινά που μας ετοιμάζουν και να διαμορφώσουμε την καθημερινότητα των σπουδών μας πάνω στις δικές μας ανάγκες.

Πρέπει όλοι να στηρίξουμε τις αποφάσεις της συνέλευσής μας, να παρεβρεθούμε στα ραντεβού τα οποία βάζει καθώς και στην επόμενη συνέλευση, ακόμα πιο μαζικά και πιο προετοιμασμένοι!