17 Σεπ 2013

Ο συνθέτης Ι. Ξενάκης περιγράφει τη μουσική των διαδηλώσεων. ""Πρόκειται για ένα συμβάν ιδιαιτέρως έντονο και ωραίο στην αγριότητά του"



Μιας και ο Σεπτέμβρης διαφαίνεται κινηματικά θερμός, με τις διαδηλώσεις να χρωματίζουν την πόλη ακόμα και ηχητικά, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από ένα άρθρο του μεγάλου πρωτοποριακού (αντιστασιακού και μαρξιστή) Έλληνα συνθέτη, για τη "μουσική των διαδηλώσεων".

"Όλος ο κόσμος έχει παρατηρήσει τα ηχητικά φαινόμενα ενός μεγάλου πολιτικοποιημένου πλήθους δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ο ανθρώπινος ποταμός απαγγέλλει ένα σύνθημα με ομόρφωνο ρυθμό. Έπειτα ένα άλλο σύνθημα ακούγεται από την κεφαλή της διαδήλωσης και μεταδίδεται ως την ουρά αντικαθιστώντας το πρώτο. Έτσι ένα κύμα μετάβασης ξεκινάει από την κεφαλή ως την ουρά. Η οχλοβοή γεμίζει την πόλη, η ανασταλτική δύναμη της φωνής και του ρυθμού είναι ύψιστη. Πρόκειται για ένα συμβάν ιδιαιτέρως έντονο και ωραίο στην αγριότητά του. Έπεται σημειώνεται η σύγκρουση των διαδηλωτών και του εχθρού. Ο άψογος ρυθμός του τελευταίου συνθήματος διασπάται σε ένα τεράστιο πλήθος από χαοτικές κραυγές που και αυτές διαδίδονται ως την ουρά. Ας φανταστούμε επιπλέον τις ριπές δεκάδων πολυβόλων και το συριγμό των σφαιρών που προσθέτουν τον τονισμό τους σε αυτή την ολοκληρωτική αταξία. Έπειτα, πολύ γρήγορα, το πλήθος διαλύεται και την ηχητική και οπτική κόλαση διαδέχεται μια εκρητική ηρεμία, γεμάτη απελπισία, θάνατο και σκόνη."

Από το άρθρο «Στοιχεία πιθανοτικών (στοχαστικών) μεθόδων μουσικής σύνθεσης» του Ι. Ξενάκη, το οποίο το αλιεύσαμε από το βιβλίο:
«ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΆΚΗΣ
Κείμενα
Περί μουσικής και αρχιτεκτονικής»
Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Επιλογή κειμένων – Μουσικολογική επιμέλεια: ΜΑΚΗΣ ΣΟΛΩΜΟΣ
Μετάφραση: ΤΙΝΑ ΠΛΥΤΑ