25 Ιουν 2013

Πάνος Παναγιωτόπουλος: Ο πιτσαδόρος του Λεβέντη και ο παπαγάλος του Σαμαρά, νέος υπουργός πολιτισμού.

Την περίοδο όπου η χώρα έχει μπει στο μάτι του παγκόσμιου οικονομικού κυκλώνα , η επιλογή των (δοσιλόγων) προσώπων τα οποία απαρτίζουν το πολιτικό προσωπικό το οποίο καλείται να υλοποιήσει το τσαλαπάτημα της αξιοπρέπειας και της υπερηφάνειας του λαού μας παίζει μάλλον δευτερεύοντα ρόλο. Όταν όμως οι ακροδεξιές αντιλήψεις διαγωνίζονται με τη γελοιότητα -στοιχεία που συμπυκνώνονται με έναν προφανή τρόπο στο πρόσωπο του νέου υπουργού υγείας Άδωνη Γεωργιάδη- η επιλογή αυτή αποκτά σημαντικούς συμβολισμούς.

Όσον αφορά τα του πολιτισμού, η συγκυρία χρωματίζεται αναμφίβολα από την πρόκληση της ΕΡΤ. Το αυταρχικό γκρέμισμα φορέων πολιτισμού όπως το "Τρίτο Πρόγραμμα", τα "Μουσικό Σύνολα" και το "Αρχείο" της ΕΡΤ αποτελούν από μόνα τους μία απόδειξη θράσσους, ασέβειας και χυδαιότητας. Για την κυβέρνηση όμως ο κατήφορος του κυνισμού μοιάζει να μην έχει τελειωμό. Νέος υπουργός πολιτισμού ορίστηκε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Με απορία αναζητήσαμε στο διαδίκτυο τη σχέση του Π. Παναγιωτόπουλου με τον πολιτισμό. Φαίνεται ότι είναι η ίδια με αυτή των προκατόχων του (Σαμαράς, Γερουλάνος κλπ), δηλαδή... καμία. Ενδεικτικά, στο προσωπικό του βιογραφικό (το οποίο μπορείτε να δείτε ΕΔΩ) απουσιάζει κάθε νίξη πολιτιστικής ενασχόλησης. Ίσως το πιο κοντινό με τον πολιτισμό είναι η θέση του ως διεθυντή ειδήσεων του κατά κοινή ομολογία "ποιοτικού" STAR CHANNEL. 

Η διαδικτυακή αναζήτηση όμως ξέθαψε κάποια κειμήλια από το δημοσιογραφικό και πολιτικό παρελθόν του νέου υπουργού Πολιτισμού...

  • Όταν ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ξεπέρασε τα όρια της ξετσιπωσιάς, προσπαθώντας να γελοιποιήσει τον Β. Λεβέντη παραγγέλνοντάς του πίτσες εν ώρα εκπομπής. Το αποτέλεσμα: η αυτογελοιοποίησή του.


  • Όταν ο Πάνος Παναγιωτόπουλος γίνεται ο παπαγάλος του Αντώνη Σαμαρά.

 

23 Ιουν 2013

Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, για την παγκόσμια ημέρα μουσικής

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ"
Σαπφούς 10 Αθήνα, τηλ:210.3213694, φαξ:210.3215246, e-mail  pmu@pmu.gr

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
21/6/2013
 
Σήμερα με πανηγυρικό τρόπο σε όλη την Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας γιορτάζουμε την Παγκόσμια μέρα της Μουσικής.
Πίσω από τις λαμπρές φιέστες που διοργανώνουν δωρεάν, φορείς της Τοπικής Διοίκησης και όχι μόνο, κρύβεται μία πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό το κλίμα.

Πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση μέσα στα λίγα λεπτά που κρατά μια κυβερνητική δήλωση, ακύρωσε τη λειτουργία και το έργο πολλών δεκαετιών των Μουσικών Συνόλων της Ε.Ρ.Τ.
Δεν πρόκειται για μια απόφαση που καταργεί μια περιφερειακή ή δευτερεύουσα Ορχήστρα, αλλά για μια απόφαση που χτυπά στο κέντρο αυτού που λέμε δημόσιες πολιτιστικές υποδομές.

Χαρακτηριστικό της ιστορίας της Ε.Ρ.Τ. πέρα από τις καλλιτεχνικές περγαμηνές που έχει κατακτήσει, είναι ότι το 1943 στο μέσο της γερμανικής κατοχής, οι μουσικοί της ακύρωσαν κεντρική εκδήλωση των κατακτητών για το τρίτο Ράϊχ, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα του λαού μας ενάντια στο φασισμό, με κίνδυνο της ζωής τους.

Σήμερα που η μεγάλη καπιταλιστική κρίση οξύνεται και χιλιάδες εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, η κυβέρνηση και τα κόμματα που παλεύουν για το ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος αυτών που τη δημιούργησαν, καταργούν σχεδόν κάθε δυνατότητα πρόσβασης στο πολιτιστικό αγαθό του Πολιτισμού, για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας.

Το κλείσιμο των Συνόλων της Ε.Ρ.Τ. δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, ούτε η τελευταία πράξη ενός έργου. Ακολουθεί συνέχεια με απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, με πρώτους αυτούς που εργάζονται στις πολιτιστικές υποδομές των Δήμων.
Αυτές οι εξελίξεις έρχονται σα συνέχεια της κατάργησης των επιχορηγήσεων, του κλεισίματος της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής και της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

Συγχρόνως η κυβέρνηση παραδίδει τον Πολιτισμό στις ανάγκες κερδοφορίας μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων. Αναλαμβάνει την πλήρη κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων του Μεγάρου Μουσικής που φθάνουν τα 295 εκατ.ευρώ!! Προχωρά τη λεόντιο συμφωνία με το 'Ίδρυμα Νιάρχος' που του παραδίδει το ανεκτίμητης αξίας Φαληρικό Δέλτα για 100 χρόνια προικοδοτώντας την επένδυση με 48 εκατ.ευρώ το χρόνο!!

Έτσι ετοιμάζει τον λαμπρό Πολιτισμό της άρχουσας τάξης, με εργαζόμενους χωρίς κανένα δικαίωμα, με αμοιβές πείνας και εργασία σε καθεστώς τρομοκρατίας. Για το λαό θα προσφέρεται η υποκουλτούρα ώστε να εδραιώνεται η υποτέλειά του και ο συμβιβασμός του με αυτήν. Επαφή με τα μεγάλα δημιουργήματα της Τέχνης θα μπορεί να έχει μόνο μια φορά το χρόνο σε επετείους όπως η σημερινή, που απλώς θα του μεγαλώνει το θαυμασμό γι' αυτούς που κρατούν τις τύχες μας στα χέρια τους.

Η έλλειψη Δημόσιας και Δωρεάν Μουσικής Εκπαίδευσης, η πολιτική κλεισίματος των λίγων Μουσικών Σχολείων, αποκλείει τη μεγάλη πλειοψηφία της νέας γενιάς από την αισθητική αγωγή, αναγκαίο στοιχείο για την ανάπτυξη της συνείδησης των νέων. Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έβαζε το ερώτημα : «Στους σκοτεινούς καιρούς θα ακούγονται λες ακόμα τραγούδια;» και απαντούσε «Ναι, θα ακούγονται τραγούδια για τους σκοτεινούς καιρούς».

Καλούμε τους μουσικούς και όλους τους εργαζόμενους, τα δύσκολα χρόνια που έρχονται να παλέψουμε από κοινού για ένα Πολιτισμό που θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Που θα διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του καθενός σε αυτόν και οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες θα έχουν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Αγωνιζόμαστε για :

·        Να επαναλειτουργήσουν τα Μουσικά Σύνολα της Ε.Ρ.Τ., με κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.

·        Να μην κλείσει, ή να μην αλλάξει χαρακτήρα κανένα κρατικό, ή δημοτικό Μουσικό Σύνολο.

·        Σ.Σ.Ε. που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

·        Ιατροφαρμακευτική κάλυψη και Νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους.

·        Επίδομα ανεργίας στο 80 % του μισθού για όσο χρόνο κάποιος παραμένει άνεργος.

·        Δημόσια και Δωρεάν Μουσική Εκπαίδευση.
Να μην κλείσουν τα Μουσικά Σχολεία.

16 Ιουν 2013

Μουσική διαμαρτυρία στην Τουρκία με αυτοσχέδια "κατσαρολικά" όργανα! Από τα ομορφότερα τραγούδια διαμαρτυρίας..


Συμπαράσταση στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, από το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής Α.Π.Θ.

Το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής (Ε.Σ.Μ.) του Α.Π.Θ. συμπαραστέκεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (Κ.Ω.Θ.) στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται.  Πιστεύουμε πως είναι απαράδεκτο το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το μοναδικό κρατικό στην Ελλάδα ωδείο, να απειλείται με έξωση και, κατά συνέπεια, με ενδεχόμενη παύση της λειτουργίας του.  Είναι τουλάχιστον παράλογη η εικόνα ενός Δημοσίου που τρώει τις σάρκες του· ένας δημόσιος οργανισμός, το Κ.Ω.Θ., απειλείται σε βαθμό εξοντώσης από άλλο κοινοφελή δημόσιο οργανισμό, το Ι.Κ.Α. Είναι, τέλος, εξοργιστικό το γεγονός ότι το καθ᾽ύλην αρμόδιο υπουργείο, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο θα έπρεπε να είχε βρει λύση, ως όφειλε, νίπτει αδιάφορο τας χείρας του ως άλλος Πόντιος Πιλάτος.  Πιστεύουμε πως είναι απολύτως επικίνδυνη και, από κάθε άποψη, μικρονοϊκή η πολιτική της συρρίκνωσης και της τελικής εξάλειψης αδιακρίτως οποιουδήποτε μη κεδροσκοπικού, κοινοφελούς φορέα.  Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης που ο Ελευθέριος Βενιζέλος ίδρυσε το 1914 και από τις τάξεις του οποίου αποφοίτησαν μουσικοί που λάμπρυναν τη μουσική ζωή του τόπου δεν πρέπει να κλείσει, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης πρέπει να σωθεί.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΠΙΔΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Α.Π.Θ.

13 Ιουν 2013

Ανακοινώσεις της "Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος" και 26 καλλιτεχνικών διευθυντών δημοτικών ωδείων, ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος"
Με μία απίστευτη κίνηση αυταρχικού αιφνιδιασμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τη διάλυση της ΕΡΤ και την απόλυση όλων των εργαζομένων.  
Η μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση ρίχνοντας μαύρο στην ΕΡΤ, ρίχνει μαύρο στην ενημέρωση, μαύρο στον πολιτισμό, μαύρο στην πολυφωνία και χιλιάδες εργαζόμενους στον καιάδα της ανεργίας.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος καταδικάζει την βάρβαρη κυβερνητική απόφαση και δηλώνει την αγωνιστική συμπαράσταση της στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Η δημόσια τηλεόραση όχι μόνο πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, αλλά και να αναβαθμιστεί ο ενημερωτικός και ο πολιτιστικός της ρόλος.
Η ΕΡΤ με την ενημέρωση, τη ψυχαγωγία, τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης, με πολύ σημαντική συμβολή στο Θέατρο, το χορό, την μουσική, τα εικαστικά, τον κινηματογράφο, το ντοκιμαντέρ, την  ανάδειξη νέων δημιουργών και καλλιτεχνών, δεν μπορεί να κλείσει.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος καλεί τους καλλιτέχνες, τους πνευματικούς ανθρώπους και τους εργαζόμενους στο θέαμα ακρόαμα στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης έξω από την κεντρική πύλη του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ.
 
Ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ είναι
και δική μας υπόθεση.

Το Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Α.


Ανακοίνωση 26 Καλλιτεχνικών Διευθυντών Δημοτικών Ωδείων
Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στο κλείσιμο της Δημόσιας Ελληνικής Ραδιοφωνίας & Τηλεόρασης (ΕΡΤ) .
Η Κυβέρνηση και οι ιεροφάντες της υπουργικής της γραφειοκρατίας οδηγούν με μια απόφαση στην απόλυτη "αφυδάτωση" όλων των κοινωνικών αγαθών.
Η ΕΡΤ - η Ραδιοφωνία, η Τηλεόραση, τα μουσικά σύνολα, το ιστορικό Τρίτο Πρόγραμμα υπό τον Μάνο Χατζιδάκη - αποτελεί ύψιστο κοινωνικό αγαθό και στην πάροδο των χρόνων έχει επιδείξει αξιολογότατο και ποιοτικό έργο. Αρκεί να αναφέρουμε τους δεκάδες σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες παγκόσμιας αναγνώρισης, οι οποίοι προέβαλαν το έργο τους μέσα από την ΕΡΤ.
Επισημαίνουμε επίσης την κορυφαία πολιτιστική σημασία και προσφορά των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ – Συμφωνικών Ορχηστρών και Χορωδίας. Στην Ευρωπαϊκή κοινωνία σήμερα δεν νοείται η Ελλάδα χωρίς Ορχήστρα και Μουσικά Σύνολα Ελληνικής Ραδιοφωνίας .
Καλούμε την Κυβέρνηση να σκεφτεί νηφάλια και λογικά: η ΕΡΤ εκφράζει το Ελληνικό κοινωνικό σύνολο, είναι κιβωτός ιστορίας της Ελλάδας και εχέγγυο δημοκρατίας.
Καλούμε την Κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για την ΕΡΤ.
Ερατώ Αλακιοζίδου | Καλλιτεχνική Διευθύντρια Δ.Ω. Θέρμης – Εκπρόσωπος Δικτύου Δημοτικών ωδείων
Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος | Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Ω. Καβάλας
Απόστολος Αλεξίου| Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ. Ω. Λάρισας
Μερόπη Κολλάρου | Καλλιτεχνική Διευθύντρια Δ.Ω. Αλεξανδρούπολης
Άγγελος Φιλλίπου | Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Ω. Δράμας
Δημήτρης Μαραγκόπουλος | Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Ω. Βόλου
Διονύσης Μαλλούχος| Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Ω. Καλαμάτας
Γιώργος Χατζημιχελάκης | Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Ω. Πετρούπολης
Γεράσιμος Βουτσινάς | Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Ω. Πάτρας
Νίκος Ξανθούλης | Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Ω. Πειραιά
Νίκος Χριστοδούλου | Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Ω. Άργους
Γιώργος Τζούκας | Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Ω. Κοζάνης
Λάζαρος Τσαβδαρίδης | Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Ω. Πτολεμαΐδας
Αθηνά Στεφοπούλου | Καλλιτεχνική Διευθύντρια Δ.Ω. Λαμίας
Γεώργιος Χλίτσιος | Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Ω. Πρέβεζας “Σπύρος Δήμας"
Πηνελόπη Φιρτινίδου | Καλλιτεχνική Διευθύντρια Δ.Ω. Βέροιας
Ευαγγελία Κατέλη | Καλλιτεχνική Διευθύντρια Δ.Ω. Πυλαίας-Χορτιάτη
Παναγιώτης Αποστολίδης | Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Ω. Αμπελοκήπων & Αριδαίας
Κώστας Μακρυγιαννάκης | Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Ω. Θεσσαλονίκης
Χριστίνα Νοτάκη| Καλλιτεχνική Διευθύντρια Δ.Ω. Ιεράπετρας
Γιώργος Δανδίνης| Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Ω. Παιανίας & Ωδείου Κουφαλίων Δήμου Χαλκηδόνος /Κιλκίς
Παναγιώτης Κουβαράς| Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Ω. Ρόδου
Χαράλαμπος Βενέρης | Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Ω. Ηρακλείου
Θόδωρος Γκρούνης | Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Ω. Αγ. Παύλου
Κωστής Παπάζογλου | Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Ω. Αριστοτέλη & Σταυρούπολης
Γιώργος Γούσιος| Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ.Ω. Πολίχνης

12 Ιουν 2013

Ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ

Αθήνα 12 Ιουνίου 2013
Οι ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με την κατάργηση της ΕΡΤ μας συγκλονίζουν και μας υποχρεώνουν να δηλώσουμε δημόσια την αντίθεσή μας απέναντι σε αυτές τις τόσο ωμές, απότομες και χωρίς ίχνος δημοκρατικού διαλόγου μεθοδεύσεις.

Η απώλεια της εργασίας τόσων ανθρώπων δεν είναι δυστυχώς η μοναδική διάσταση της τραγωδίας αυτής. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος πολιτισμού και μουσικής που γκρεμίζεται, με συνέπειες που προκαλούν βαθύτατη ανησυχία και αγωνία:
- τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, που επί πολλές δεκαετίες προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στην ελληνική μουσική, και, χωρίς αυτά ο μουσικός ορίζοντας της Ελλάδας
φτωχαίνει ανεπανόρθωτα.
- το Τρίτο Πρόγραμμα – κορυφαίος και ιστορικά δικαιωμένος πυλώνας της κλασικής
μουσικής στην Ελλάδα, για του οποίου την παρακαταθήκη ανησυχούμε βαθύτατα.
- το γενικό ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ, που φιλοξενεί σπάνια ντοκουμέντα που
μαρτυρούν την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού και της Ελλάδας γενικότερα.
- το αρχείο ηχογραφήσεων και βιντεοσκοπήσεων της ΕΡΤ, που επίσης περιλαμβάνει
ανεκτίμητους θησαυρούς της καλλιτεχνικής κληρονομιάς της χώρας.

Αυτές είναι μόνο κάποιες επισημάνσεις ανάμεσα σε δεκάδες άλλες πτυχές στο σύνολο των λειτουργιών που επιτελεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση και οφείλει να επιτελεί για τη διαφύλαξη και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και των πολιτιστικών αγαθών γενικότερα.

Ο ρόλος που καλείται να παίξει ένας κρατικός φορέας ραδιοτηλεόρασης σε κάθε πολιτισμένη χώρα είναι αδιαμφισβήτητος: η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι ο μόνος θεσμός που έχει ως βασικό στόχο την ποιοτική ενημέρωση, την εκπαίδευση των πολιτών και την προβολή της τέχνης σε μια χώρα, χωρίς να επιδιώκει το εμπορικό κέρδος. Ποια ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα;

Σε μέρες απελπισίας και κοινωνικής υποβάθμισης όπως αυτές που ζούμε τα τελευταία χρόνια, δεν θα κουραστούμε να υπενθυμίζουμε:
Ο πολιτισμός είναι η μοναδική διάσταση που μπορεί να δώσει νόημα στις προσπάθειες ενός δοκιμαζόμενου λαού για να δημιουργήσει ξανά.

Η αποστέρηση των πολιτών από τα πολιτιστικά αγαθά οδηγεί σε έλλειμμα παιδείας, το οποίο κάνει τους πολίτες πρόσφορους για χειραγώγηση, φερέφωνα, δούλους. Με την έννοια αυτή, το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι χτύπημα κατά της Δημοκρατίας.

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών καταγγέλλει την απόφαση κατάργησης του εθνικού
ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ζητεί την άμεση επαναλειτουργία του και στέκεται αλληλέγγυα
στους εργαζομένους της ΕΡΤ.

Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Μ.:
Θόδωρος Αντωνίου (Πρόεδρος)
Ιωσήφ Παπαδάτος
Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης
Ιάκωβος Κονιτόπουλος
Κωνσταντίνος Φλεριανός
Φανή Κοσώνα
Μαρία - Χριστίνα Κριθαρά
Στάθης Γυφτάκης
Απόστολος Ντάρλας